Results 1 to 5 of 5

Thread: ST20G5 media centre problem

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    ST20G5 media centre problem

    Hey guys - I've currently got a stock shuttle ST20G5 running XP media centre on a 1080i screen. I have no TV tuner card - I more use the PC as a server for music and photos, but am having lots of problems getting the box to play DVDs correctly. I have PowerDVD 7 installed (straight thru SPDIF output). When I play DVDs within PowerDVD itself all works well, but when I try to play them through the media centre interface everything just grinds and stutters, particularly the sound.
    I have 1GB ram and a 3000+ athlon 64, and CPU usage never seems to go >50%, and as I say - when playing direct in PowerDVD all is ok. Are there any additional media centre settings I need to set to get any decent performance?

    Thanks for your help,
    - Steve

  2. #2
    Will work for beer... nichomach's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    6,135
    Thanks
    540
    Thanked
    138 times in 99 posts
    • nichomach's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-870A-UD3
      • CPU:
      • AMD Phenom II X6 1055T 95W
      • Memory:
      • 16GB DR3
      • Storage:
      • 1x250GB Maxtor SATAII, 1x 400GB Hitachi SATAII
      • Graphics card(s):
      • Zotac GTX 1060 3GB
      • PSU:
      • Coolermaster 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 430
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 20" TFT
      • Internet:
      • Virgin Media Cable
    First thing I'd say is update the BIOS to the latest version; that helped with similar issues. If you've tweaked the memory settings to run at 1T - don't . It REALLY cacked the graphics output on my 4. Also, remember to do a clear CMOS after the BIOS update. Also get the latest Cat 6.8 drivers for Media Centre (and make sure they're the Motherboard/IGP drivers - see https://support.ati.com/ics/support/...e&folderID=294 ).

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Already had the latest bios, but I updated to the 6.8 ATI drivers. Unfortunately still no joy - PowerDVD runs well, but MCE still stutters.

    Only thing I haven't done is clear the CMOS, as I'm not sure how.

    Surely I don't need to upgrade my video card just to play a DVD?

  4. #4
    Will work for beer... nichomach's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Preston, Lancs
    Posts
    6,135
    Thanks
    540
    Thanked
    138 times in 99 posts
    • nichomach's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-870A-UD3
      • CPU:
      • AMD Phenom II X6 1055T 95W
      • Memory:
      • 16GB DR3
      • Storage:
      • 1x250GB Maxtor SATAII, 1x 400GB Hitachi SATAII
      • Graphics card(s):
      • Zotac GTX 1060 3GB
      • PSU:
      • Coolermaster 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 430
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 20" TFT
      • Internet:
      • Virgin Media Cable
    The ST20G5 has a BIOS reset button at the rear of the case. You can play a DVD just fine with the integrated graphics; also make sure you've got all the latest rollup patches for MCE from MS.

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Found the problem - for some reason the pc wouldn't detect DMA on my primry master IDE port, so was stuck in PIO. I flipped the DVD drive over to slave and it started working fine. Thanks for all the help though.

    As an aside I was thinking of putting in a new card in order to play Blu-ray disks - any recommendations for a low-power, low-heat single-slot card with HDMI that can handle the decoding?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Using xbox 360 as media centre extender?
    By colincliff in forum Gaming
    Replies: 28
    Last Post: 05-10-2006, 05:45 PM
  2. hardware change on media centre
    By bennydad in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 0
    Last Post: 17-11-2005, 09:30 PM
  3. 250Gb Western Digital Media Centre
    By subucni in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 14-06-2004, 06:00 PM
  4. Media Centre?
    By Clstrphbc_donut in forum Software
    Replies: 1
    Last Post: 11-06-2004, 09:07 AM
  5. Media Centre PC
    By Firejack in forum PC Hardware and Components
    Replies: 9
    Last Post: 27-02-2004, 09:51 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •