Results 1 to 6 of 6

Thread: ATA Optical drives - None work!

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Nottingham
    Posts
    212
    Thanks
    10
    Thanked
    0 times in 0 posts

    ATA Optical drives - None work!

    I'm frustrated.
    A couple of days ago both of my optical drives wouldnt show up in my computer for some reason and they are shown with warning signs in device manager.. Their model numbers and details come up, but they won't work. Iv'e replaced them with another drive and the same happens, so it's not the drives.

    Why does this happen?
    Martin


    AMDX2 6000+, Asus M3A78-CA, 8800GT, Freezer64 Pro, 4GB Corsair TwinX PC2-8500, 22" Belinea Widescreen, Akasa Eclipse-62, Windows 7 Pro 64bit
    MartinBlueprint.co.uk

  2. #2
    Vive le pants! directhex's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    /dev/urandom
    Posts
    17,074
    Thanks
    228
    Thanked
    1,027 times in 678 posts
    • directhex's system
      • Motherboard:
      • MSI X99A Gaming 7
      • CPU:
      • Intel Core i7 5280k
      • Memory:
      • 32GiB ADATA DDR4
      • Storage:
      • Corsair Neutron XT 960GB
      • Graphics card(s):
      • MSI GTX 980 Gaming 4G Twin Frozr 5
      • PSU:
      • Corsair AX860i
      • Case:
      • NZXT H440
      • Operating System:
      • Ubuntu 17.10, Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell U2713HM
      • Internet:
      • FIOS
    sounds like either you've screwed up a setting (e.g. jumpers are wrong), or more likely, your OS is to blame

    try booting another OS (yes, from cd), which should work if it's a problem with your current OS config and nothing lower-level

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Nottingham
    Posts
    212
    Thanks
    10
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Thanks for that. I'll have a further play around.

    Arghh
    Martin


    AMDX2 6000+, Asus M3A78-CA, 8800GT, Freezer64 Pro, 4GB Corsair TwinX PC2-8500, 22" Belinea Widescreen, Akasa Eclipse-62, Windows 7 Pro 64bit
    MartinBlueprint.co.uk

  4. #4
    HEXUS webmaster Steve's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bristol
    Posts
    14,269
    Thanks
    286
    Thanked
    829 times in 469 posts
    • Steve's system
      • CPU:
      • Intel i3-350M 2.27GHz
      • Memory:
      • 8GiB Crucial DDR3
      • Storage:
      • 320GB HDD
      • Graphics card(s):
      • Intel HD3000
      • Operating System:
      • Ubuntu 11.10
    You changed any CD/DVD burning apps recently? Upper/lower filters can often knacker optical drives.
    PHP Code:
    $s = new signature();
    $s->sarcasm()->intellect()->font('Courier New')->display(); 

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Nottingham
    Posts
    212
    Thanks
    10
    Thanked
    0 times in 0 posts
    I fixed it now with a system restore. I don't like having to use that. It seems to have worked. No idea what caused it.
    Martin


    AMDX2 6000+, Asus M3A78-CA, 8800GT, Freezer64 Pro, 4GB Corsair TwinX PC2-8500, 22" Belinea Widescreen, Akasa Eclipse-62, Windows 7 Pro 64bit
    MartinBlueprint.co.uk

  6. #6
    Registered+
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    45
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    As Steve mentioned,this is usually down to a problem with Upper/Lower filters and is often caused by installing or uninstalling burning software. There's a simple registry fix here if it ever happens again:

    http://support.microsoft.com/kb/314060

    Scroll down to Method 2.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Laptop Optical Drives to SATA
    By cadlon in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 21-09-2005, 03:18 PM
  2. SATA Optical Drives
    By Jonny in forum PC Hardware and Components
    Replies: 10
    Last Post: 11-09-2005, 12:56 PM
  3. Dead Shuttle XPC SB75G2 with Drives in RAID 0 Config
    By tedvz in forum PC Hardware and Components
    Replies: 3
    Last Post: 08-03-2005, 06:20 AM
  4. Will all of this stuff work?
    By Star Wolf in forum PC Hardware and Components
    Replies: 13
    Last Post: 03-03-2005, 11:40 AM
  5. Installing 2 IDE Hard Disks and 2 Optical Drives in a Soltek QBic
    By CMH1 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 1
    Last Post: 10-02-2005, 01:48 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •