Results 1 to 13 of 13

Thread: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

  1. #1
    I'm all you need!
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    South West
    Posts
    1,290
    Thanks
    38
    Thanked
    17 times in 14 posts
    • Speed's system
      • Motherboard:
      • MSI Z270 Gaming M5
      • CPU:
      • Intel i5 7600K
      • Memory:
      • 16GB (2 x 8GB) Corsair 3200MHz DDR4 - CMK16GX4M2B3200C16
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO 500GB M.2 NVMe SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA RTX 2080 XC 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 1300W Platinum PSU
      • Case:
      • Phantek Enthoo Evolv ATX - Grey
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell P2715Q 27" 4K IPS
      • Internet:
      • Virgin 350 Optical Fibre Broadband

    Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Hi Guys,

    I’ve had a problem starting an office Pc for a couple of months now, but not had time to look into it until recently. It’s been working perfectly for a couple of years now and is pretty basic in spec: AMD Althon 3000+ 939, Asus A8N-E, 2 x 512mb DDR400, Antec P180, Antec Phantom 350 etc.

    When I press the power button the power light flashes for a second and the fans also spin, but the computer doesn’t start. If I press the power button a second time nothing happens, I have to turn off the power supply using the button on the rear, wait for the 5v LED on the motherboard to go out and then turn the power supply back on with the switch in order to attempt another start.

    I’ve found that spinning the fans manually before pressing the on button seems to increase the chances of it starting, but it could well just be a fluke. I’ve checked various connections, it also doesn’t matter if it’s just been switched on or hasn’t been switched on in days. It is kept in a rather cold place, but as the problem happens even if you attempt to start it right after switching it off, I don’t think that is the cause.

    This all of course leads me to believe the power supply is faulty, maybe something to do with how it supplies power to start the computer up.

    Looking for people with similar experiences, especially the fact you can’t attempt another start without turning the power supply off and on again first. Any advice would be much appreciated.

    Thanks,

    Kind Regards,

    Mark

  2. #2
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,260
    Thanks
    2,849
    Thanked
    3,359 times in 2,659 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    I think I'd start by replacing the PSU. What make is the current one?
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  3. #3
    I'm all you need!
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    South West
    Posts
    1,290
    Thanks
    38
    Thanked
    17 times in 14 posts
    • Speed's system
      • Motherboard:
      • MSI Z270 Gaming M5
      • CPU:
      • Intel i5 7600K
      • Memory:
      • 16GB (2 x 8GB) Corsair 3200MHz DDR4 - CMK16GX4M2B3200C16
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO 500GB M.2 NVMe SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA RTX 2080 XC 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 1300W Platinum PSU
      • Case:
      • Phantek Enthoo Evolv ATX - Grey
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell P2715Q 27" 4K IPS
      • Internet:
      • Virgin 350 Optical Fibre Broadband

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Well I don't have a spare one lying around so I'd like to be sure first. Anyone had similar experiences?

    Current is an Antec Phantom 350.

  4. #4
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,260
    Thanks
    2,849
    Thanked
    3,359 times in 2,659 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Well unless you are going to start digging around with a multimeter monitoring the various voltages, substitution is the simplest method to troubleshoot. A replacement 350Watt psu will only cost about £30.

    Computer hardware and software at amazing prices, available online from Scan Computers UK

    or if you want a bit more power

    Computer hardware and software at amazing prices, available online from Scan Computers UK
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  5. #5
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    More than likely the PSU IMHO too. Not got another machine you could borrow one from for a few minutes?
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


  6. #6
    I'm all you need!
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    South West
    Posts
    1,290
    Thanks
    38
    Thanked
    17 times in 14 posts
    • Speed's system
      • Motherboard:
      • MSI Z270 Gaming M5
      • CPU:
      • Intel i5 7600K
      • Memory:
      • 16GB (2 x 8GB) Corsair 3200MHz DDR4 - CMK16GX4M2B3200C16
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO 500GB M.2 NVMe SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA RTX 2080 XC 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 1300W Platinum PSU
      • Case:
      • Phantek Enthoo Evolv ATX - Grey
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell P2715Q 27" 4K IPS
      • Internet:
      • Virgin 350 Optical Fibre Broadband

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Quote Originally Posted by peterb View Post
    Well unless you are going to start digging around with a multimeter monitoring the various voltages, substitution is the simplest method to troubleshoot. A replacement 350Watt psu will only cost about £30.

    Computer hardware and software at amazing prices, available online from Scan Computers UK

    or if you want a bit more power

    Computer hardware and software at amazing prices, available online from Scan Computers UK
    Yeah that's fair enough, although I'd likely get something a little better as chances are it will solve the problem and I'll keep using it.

    Quote Originally Posted by dangel View Post
    More than likely the PSU IMHO too. Not got another machine you could borrow one from for a few minutes?
    I do, but removing and exchanging a power supply isn't a five minute job, I'd rather just buy one and see how it goes.

    It was also suggested that I try changing a few of the power options in BIOS to see if that helps, current settings are:

    ACPI Suspend Type: S1&S3 (Other Options: S3 (STR) or S1 (POS))
    ACPI APIC Support: Enabled (Other Options: Disabled)

    With the other options that are not in use in brackets.

  7. #7
    Splash
    Guest

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    If the PSU is on it's last legs (as seems to be the case) then no monkeying around in the BIOS is going to fix it. The only real way to prove if this is indeed the case is to swap out a known good PSU: I can appreciate that it's not as simple as swapping out RAM or something, but it's going to have to be done.

  8. #8
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    And really it's not that hard..
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


  9. #9
    I'm all you need!
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    South West
    Posts
    1,290
    Thanks
    38
    Thanked
    17 times in 14 posts
    • Speed's system
      • Motherboard:
      • MSI Z270 Gaming M5
      • CPU:
      • Intel i5 7600K
      • Memory:
      • 16GB (2 x 8GB) Corsair 3200MHz DDR4 - CMK16GX4M2B3200C16
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO 500GB M.2 NVMe SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA RTX 2080 XC 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 1300W Platinum PSU
      • Case:
      • Phantek Enthoo Evolv ATX - Grey
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell P2715Q 27" 4K IPS
      • Internet:
      • Virgin 350 Optical Fibre Broadband

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Quote Originally Posted by Splash View Post
    If the PSU is on it's last legs (as seems to be the case) then no monkeying around in the BIOS is going to fix it. The only real way to prove if this is indeed the case is to swap out a known good PSU: I can appreciate that it's not as simple as swapping out RAM or something, but it's going to have to be done.
    Indeed, although I'm going to give it a go tonight before ordering the new PSU, just in case. Although you are likely correct, that the power supply is faulty which was my original thought.

    Quote Originally Posted by dangel View Post
    And really it's not that hard..
    Very true, but I don't want to take a PSU out of a perfectly working Pc, it's twice the hassle.


    Thanks for your help guys, I’ll let you know how it goes.

  10. #10
    WEEEEEEEEEEEEE! MadduckUK's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lytham St. Annes
    Posts
    17,293
    Thanks
    649
    Thanked
    1,580 times in 1,006 posts
    • MadduckUK's system
      • Motherboard:
      • Asus A88XM-PLUS
      • CPU:
      • AMD 860K @4.45
      • Memory:
      • 16GB (4x4GB) PC3-12800
      • Storage:
      • 1x240GB Sandisk Extreme / 3x500GB RAID0 / 3GB Backup
      • Graphics card(s):
      • Radeon 7870XT
      • PSU:
      • Corsair TX750w
      • Case:
      • Cooler Master Galdiator 600
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • DELL S2409W
      • Internet:
      • 3 One Plan

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    dont take it out then, just put the cases next to each other and span the cables you need across
    Quote Originally Posted by Ephesians
    Do not be drunk with wine, which will ruin you, but be filled with the Spirit
    Vodka

  11. #11
    I'm all you need!
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    South West
    Posts
    1,290
    Thanks
    38
    Thanked
    17 times in 14 posts
    • Speed's system
      • Motherboard:
      • MSI Z270 Gaming M5
      • CPU:
      • Intel i5 7600K
      • Memory:
      • 16GB (2 x 8GB) Corsair 3200MHz DDR4 - CMK16GX4M2B3200C16
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO 500GB M.2 NVMe SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA RTX 2080 XC 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 1300W Platinum PSU
      • Case:
      • Phantek Enthoo Evolv ATX - Grey
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell P2715Q 27" 4K IPS
      • Internet:
      • Virgin 350 Optical Fibre Broadband

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Quote Originally Posted by MadduckUK View Post
    dont take it out then, just put the cases next to each other and span the cables you need across
    I did consider that but it involves moving a Pc from work.

    Quick update, no suprise that the power options in BIOS being changed didn't help so I've ordered a new PSU. Should be here tomorrow so hopefully all things going well I should have it tested with the new power supply tomorrow evening.

    Wish me luck!

  12. #12
    I'm all you need!
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    South West
    Posts
    1,290
    Thanks
    38
    Thanked
    17 times in 14 posts
    • Speed's system
      • Motherboard:
      • MSI Z270 Gaming M5
      • CPU:
      • Intel i5 7600K
      • Memory:
      • 16GB (2 x 8GB) Corsair 3200MHz DDR4 - CMK16GX4M2B3200C16
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO 500GB M.2 NVMe SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA RTX 2080 XC 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 1300W Platinum PSU
      • Case:
      • Phantek Enthoo Evolv ATX - Grey
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell P2715Q 27" 4K IPS
      • Internet:
      • Virgin 350 Optical Fibre Broadband

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    Hi Guys,

    New PSU went in this afternoon and I'm happy to report that the Pc is starting first time. Although only time will tell if the problem is sorted for good, it seems for the moment that it is.

    Many thanks for the help.

  13. #13
    Splash
    Guest

    Re: Strange Problem Starting Office Pc - Need Advice & Help

    \o/

    Thanks for the update

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Strange cross fire problem
    By rough_neck in forum Graphics Cards
    Replies: 3
    Last Post: 13-11-2006, 01:02 PM
  2. Rover 214Si starting problem
    By jackinmalta in forum Automotive
    Replies: 6
    Last Post: 07-07-2006, 11:18 AM
  3. Starting A Business Advice :o
    By Jcb33 in forum General Discussion
    Replies: 49
    Last Post: 26-06-2005, 04:48 PM
  4. MoBo advice (potential problem)
    By 1RTR in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 3
    Last Post: 12-10-2004, 11:33 AM
  5. Advice for those just starting?
    By Stoo in forum PC
    Replies: 12
    Last Post: 04-10-2003, 05:52 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •