Results 1 to 15 of 15

Thread: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Hello

    About a month ago, i noticed that my icons were not displaying properly, they had bits missing. The cursor also looked strange, with what looks like a bar code across it.

    I rebooted and noticed purple vertical lines on my monitor as i booted up. When I ALT-TAB you cannot tell which application is which as the the icons have disappeared. Icons in the system tray and shortcut bar (bottom left of screen) are also corrupted. Sometimes when i hover the cursor over them, they appear in full again.

    The screen looks normal in some situations, for example the picture i have as wallpaper looks normal. when i stream videos online, they are fine.

    I am running windows XP

    From memory, this happened just after downloading some microsoft updates. But there is nothing on their site to help. Strangely i installed service pack 3 the other day, and the screen looked normal again, my celebrations were short lived though as next day, the problems were back.

    My monitor is not the problem as ive connected it to a laptop and it works fine

    Any help will be much appreciated!

    My feeling is that it is some sort of driver problem, which are now in conflict with windows XP since the updates.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Q2DM1
    Posts
    259
    Thanks
    7
    Thanked
    20 times in 20 posts
    • Viper81's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77-V PRO
      • CPU:
      • Intel i5 3570K
      • Memory:
      • 16Gb Corsair XMS3 1600MHz
      • Storage:
      • Many
      • Graphics card(s):
      • Asus 1Gb 6950
      • PSU:
      • Corsair 650W
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Win 7 x64
      • Monitor(s):
      • 25.5" HP W2558HC
      • Internet:
      • Tin Can and String

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Hmm.. Have you tried deleting your icon cache?
    It should be located here:

    C:\Documents and Settings\"USERNAME"\Local Settings\Application Data\Iconcache.db

    I think you then have to manually kill explorer.exe (using task manager) after you do this and then reboot.

    Alternatively, you could install TweakUI that has an option to do it all for you (plus many other useful things!)

  3. #3
    Jay
    Jay is offline
    Gentlemen.. we're history Jay's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Jita
    Posts
    8,364
    Thanks
    304
    Thanked
    568 times in 409 posts
    • Jay's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q Deluxe
      • CPU:
      • Intel Q6600 G0 @ 3.0GHz with Corsair H50
      • Memory:
      • 8GB Corsair XMS Pro DDR2 800MHz 5-5-5-12
      • Storage:
      • 128GB Crucial RealSSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire VaporX HD4890 1GB
      • PSU:
      • 720W Enermax Infinity
      • Case:
      • Fractal Design Define R3 Black Pearl
      • Operating System:
      • Windows 7 Pro
      • Monitor(s):
      • 2 x Samsung 22" 226BW V2 (3360 x 1050)
      • Internet:
      • O2 / Cisco ASA 5505

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    To me this sounds like a dodgy GPU core. What are your temps like?
    □ΞVΞ□

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    296
    Thanks
    11
    Thanked
    8 times in 8 posts
    • jeffel's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5E3 Deluxe
      • CPU:
      • Q9550 Core2Quad @3.6ghz
      • Memory:
      • 4gb CSX DDR3 1800mhz
      • Storage:
      • 2 x 1TB Samsung 32mb cache
      • Graphics card(s):
      • 2 x ATI HD4890 1gb Crossfire
      • PSU:
      • Akasa 1000W PSU
      • Case:
      • Silverstone TJ09B-W Black Aluminium Full Tower Case/Side Window
      • Operating System:
      • Windows XP SP3 & Ubuntu Jaunty Jackalope
      • Monitor(s):
      • 2 x 21.5" Benq 1920x1080 5ms
      • Internet:
      • 20MB O2

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    what motherboard are u using.

    The newer Nvidia 780i chipsets have a similar problem.Hopefully a bios update should solve the problem.Or else as "Jay" stated it could be the graphics card.

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    thanks for your replies. Appologises for slow response, things have gone from bad to worse, this is no longer my main problem, i cant get on the internet on my PC now, (I am using work laptop to post this). Im getting 'Generic Host Process for Win32 Service has encountered a problem'. Ill start a new thread about this to keep things tidy.

    Motherboard is ASUSTek K8VSEDX

    From speed fan:

    fan 02 2666 rpm
    other 4 are at 0

    Temp 64 C
    Temp2 35C
    Temp1 35C
    Temp1 126C
    Temp2 126C
    Temp3 0C
    Temp 126C

    flame icons next to most temps suggest this is too hot, do you agree ?

    Ive not tried clearing icon cache yet, due to the more serious problems ive got.

    this more serious prob has started since installing sp3... for some reason i cant do a system restore at all to any dates in the past.
    Last edited by smittyy74; 28-08-2008 at 11:26 AM.

  6. #6
    Jay
    Jay is offline
    Gentlemen.. we're history Jay's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Jita
    Posts
    8,364
    Thanks
    304
    Thanked
    568 times in 409 posts
    • Jay's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q Deluxe
      • CPU:
      • Intel Q6600 G0 @ 3.0GHz with Corsair H50
      • Memory:
      • 8GB Corsair XMS Pro DDR2 800MHz 5-5-5-12
      • Storage:
      • 128GB Crucial RealSSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire VaporX HD4890 1GB
      • PSU:
      • 720W Enermax Infinity
      • Case:
      • Fractal Design Define R3 Black Pearl
      • Operating System:
      • Windows 7 Pro
      • Monitor(s):
      • 2 x Samsung 22" 226BW V2 (3360 x 1050)
      • Internet:
      • O2 / Cisco ASA 5505

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    is it an ATi or nVidia card?

    I think the 126C are just false readings, there should be a way to read the GPU temps in the nVidia or ATi software.
    □ΞVΞ□

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    296
    Thanks
    11
    Thanked
    8 times in 8 posts
    • jeffel's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5E3 Deluxe
      • CPU:
      • Q9550 Core2Quad @3.6ghz
      • Memory:
      • 4gb CSX DDR3 1800mhz
      • Storage:
      • 2 x 1TB Samsung 32mb cache
      • Graphics card(s):
      • 2 x ATI HD4890 1gb Crossfire
      • PSU:
      • Akasa 1000W PSU
      • Case:
      • Silverstone TJ09B-W Black Aluminium Full Tower Case/Side Window
      • Operating System:
      • Windows XP SP3 & Ubuntu Jaunty Jackalope
      • Monitor(s):
      • 2 x 21.5" Benq 1920x1080 5ms
      • Internet:
      • 20MB O2

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Quote Originally Posted by Jay View Post
    is it an ATi or nVidia card?

    I think the 126C are just false readings, there should be a way to read the GPU temps in the nVidia or ATi software.
    Or it could be true.May be his GPU fan might not be working.

    If its 126c (GPU TEMP) then most probably your graphics card might be permanetantly damaged.

  8. #8
    Jay
    Jay is offline
    Gentlemen.. we're history Jay's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Jita
    Posts
    8,364
    Thanks
    304
    Thanked
    568 times in 409 posts
    • Jay's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q Deluxe
      • CPU:
      • Intel Q6600 G0 @ 3.0GHz with Corsair H50
      • Memory:
      • 8GB Corsair XMS Pro DDR2 800MHz 5-5-5-12
      • Storage:
      • 128GB Crucial RealSSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire VaporX HD4890 1GB
      • PSU:
      • 720W Enermax Infinity
      • Case:
      • Fractal Design Define R3 Black Pearl
      • Operating System:
      • Windows 7 Pro
      • Monitor(s):
      • 2 x Samsung 22" 226BW V2 (3360 x 1050)
      • Internet:
      • O2 / Cisco ASA 5505

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Maybe but I still doubt it.
    □ΞVΞ□

  9. #9
    Registered+
    Join Date
    May 2007
    Location
    East Anglia, UK
    Posts
    54
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Jakg's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K
      • CPU:
      • Xeon X3210
      • Memory:
      • 2x 1 GB Crucial Ballistix DDR800
      • Storage:
      • 2x Seagate 7200.9 80 GB (RAID0), 7200.10 160 GB
      • Graphics card(s):
      • Gainward "Golden Sample" nVidia 7950GT 256 MB
      • PSU:
      • Hiper 580W
      • Case:
      • Coolermaster WaveMaster
      • Monitor(s):
      • Xerox XM3-22wB 22" WS + Ilyama ProLite E431S 17"
      • Internet:
      • BT 6.5 mbit

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    It definitely sounds like a dodgy graphics card to me!

  10. #10
    Registered User
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    It is an ATI card

    Do i need to download the ATI software to read the temps?

  11. #11
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    296
    Thanks
    11
    Thanked
    8 times in 8 posts
    • jeffel's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5E3 Deluxe
      • CPU:
      • Q9550 Core2Quad @3.6ghz
      • Memory:
      • 4gb CSX DDR3 1800mhz
      • Storage:
      • 2 x 1TB Samsung 32mb cache
      • Graphics card(s):
      • 2 x ATI HD4890 1gb Crossfire
      • PSU:
      • Akasa 1000W PSU
      • Case:
      • Silverstone TJ09B-W Black Aluminium Full Tower Case/Side Window
      • Operating System:
      • Windows XP SP3 & Ubuntu Jaunty Jackalope
      • Monitor(s):
      • 2 x 21.5" Benq 1920x1080 5ms
      • Internet:
      • 20MB O2

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Download ATI tool,HWMonitor etc to check the temps.
    hwmonitor

  12. #12
    Registered+
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    This happened to me with a Radeon 9700 Pro. Unfortunately the card was essentially dying (many years of heavy use) - sounds like yours is also dying. The temps might not tell you much, if one of the memory modules is failing then you will get random screen artifacts.

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    [Back from hols, unfortunately problem still here ]


    From HW monitor, I have 3 sets of temps:

    Winbond W83697HF
    TMPIN0 36C
    TMPIN1 36C

    Winbond W83791D
    TMPIN0 126C
    TMPIN1 126C
    TMPIN2 126C

    AMD Athlon
    Core 35C

    126 sounds dodge doesnt it?
    _________________

    Chooah - When you say my card, do you mean my graphics card?

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Thanks for the tip. I had this problem and purchased a new graphics card and monitor. The problem was still there afterwards. Deleting the Icon cache cleared the problem. A tip for others with this problem - I noticed before I fixed the problem that it only affected my user account on this PC, the other users didn't have the problem.

  15. #15
    Registered User
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Purple vertical Lines on Display & corrupted icons

    Sorry, I never posted my solution for almost 2 years!

    I replaced my graphics card (with a second hand one from a friend) and it sorted the problem out. I suspect I have got fan issues too, which may have overheated the card... I get lots of noise from fans. The display issue has not returned.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ATI Catalyst 5.8 released
    By =TcQi= in forum Graphics Cards
    Replies: 17
    Last Post: 18-08-2005, 12:35 AM
  2. CAT 4.6's
    By Steve in forum Graphics Cards
    Replies: 18
    Last Post: 13-06-2004, 11:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •