Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 30

Thread: Caller ID on your PC

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Leeds, UK
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post

    Lightbulb Caller ID on your PC

    Hi. After spending some time investigating how to get Caller Id working on my PC I thought I'd share what I found out. You need the right type of modem, a bit of software (like YAC) and then you can get a popup on your PC (and TV if you're using Xbox Media Centre) when a call to your landline comes in.

    Let me know what you think and whether you've spotted any interesting Caller Id hardware.

    http://www.mattcollinge.co.uk/projects/caller-id/

    Matt.

  2. #2
    Registered+
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Leeds, UK
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post
    I've expanded this project to generate an RSS feed of your incoming calls.. works a treat (even if I do say so myself ). The only issue I've got is making sure the modem keeps 'listening' to the line after a voice call is answered.

    Full details, including a PHP script to the RSS feed is available here:

    http://www.mattcollinge.co.uk/

  3. #3
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Nice post, I tried to get it working a few years back but I only have a US robotics 56K Voice Modem 015668-00 and I soon relised that it would not work and gave up, your post has got me thinking again and I may get a 01 modem and try your patch.

    Why are not major hardware manufactures not making modems with caller display is beyond me?
    Last edited by BritBrat; 19-07-2006 at 02:22 PM.

  4. #4
    Registered+
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Leeds, UK
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post
    Yeah, it's pretty good stuff... when it works! Be aware that I currently have one outstanding problem, and that's the DSR Drop issue that I've raised with US Robotics. Full details are here:

    https://mattcollinge.wordpress.com/w...n=edit&post=32

  5. #5
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Matt, I have got as far as you did and like you say it does not work after a call has been answered, I did read your lastest entry and that you have it working after changing a intilation string but for the life of me I cant seem to make it work here.

    Now I know this is just going to be me doing it wrong so could you explain in some more detail exactly what you changed last time, was it a change in the driver or just an added command to the properties/advanced/ extra initialisation commands of the modem?

    This is what I was trying to change and you will see some changes.

    [MfgAddReg]
    HKR,, InactivityScale,1,3C,00,00,00
    HKR,, Reset,,"ATZ<cr>"
    HKR, Answer,1,,"ATA<cr>"
    HKR, Hangup,1,,"ATH<cr>"
    HKR, Init,1,,"AT<cr>"
    HKR, Init,2,,"AT&F1&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1&S0<cr>"
    HKR, Monitor,1,,"ATS0=0<cr>"
    HKR, Monitor,2,,"None"

    Note Model I am using is : 5630B (64-245630-04)
    Last edited by BritBrat; 09-08-2006 at 07:06 PM.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Withernsea
    Posts
    327
    Thanks
    2
    Thanked
    1 time in 1 post
    this looks like an interesting project to look at. ill dig my old analogue modems out it would be nice to use them for something

  7. #7
    Registered+
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Leeds, UK
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post
    Quote Originally Posted by BritBrat
    Matt, I have got as far as you did and like you say it does not work after a call has been answered, I did read your lastest entry and that you have it working after changing a intilation string but for the life of me I cant seem to make it work here.

    Now I know this is just going to be me doing it wrong so could you explain in some more detail exactly what you changed last time, was it a change in the driver or just an added command to the properties/advanced/ extra initialisation commands of the modem?
    Sorry; I posted duff information in my blog.. the initialisation string should be &S1 not &S0. Give that a try and it should work.

  8. #8
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Thanks Matt, hope you had a good holiday.

    Could you post exactly what you changed and an example of the old and new script.

    I just had another try but I am really not sure I am changing the right bit to &S1.

    EDITED:

    Had another try and seems to work now, this is what I changed:

    [MfgAddReg]
    HKR,, InactivityScale,1,3C,00,00,00
    HKR,, Reset,,"ATZ<cr>"
    HKR, Answer,1,,"ATA<cr>"
    HKR, Hangup,1,,"ATH<cr>"
    HKR, Init,1,,"AT<cr>"
    HKR, Init,2,,"AT&F1&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1&S1<cr>"
    HKR, Monitor,1,,"ATS0=0<cr>"
    HKR, Monitor,2,,"None"
    HKR, Settings,Blind_Off,,"X4"


    From this:

    [MfgAddReg]
    HKR,, InactivityScale,1,3C,00,00,00
    HKR,, Reset,,"ATZ<cr>"
    HKR, Answer,1,,"ATA<cr>"
    HKR, Hangup,1,,"ATH<cr>"
    HKR, Init,1,,"AT<cr>"
    HKR, Init,2,,"AT&F1&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1S0=0<cr>"
    HKR, Monitor,1,,"ATS0=0<cr>"
    HKR, Monitor,2,,"None"
    HKR, Settings,Blind_Off,,"X4"

    EDIT 2

    Darn stoped again.

    It's OK when you first start it and will continue working untill you make a regular phone call then it stops displaying the incoming data.

    Had another go, LOL

    [MfgAddReg]
    HKR,, InactivityScale,1,3C,00,00,00
    HKR,, Reset,,"ATZ<cr>"
    HKR, Answer,1,,"ATA<cr>"
    HKR, Hangup,1,,"ATH<cr>"
    HKR, Init,1,,"AT<cr>"
    HKR, Init,2,,"AT&F1&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1&S1=0<cr>"
    HKR, Monitor,1,,"ATS1=0<cr>"
    HKR, Monitor,2,,"None"
    HKR, Settings,Blind_Off,,"X4"

    Seems to be working, l will update again later.
    Last edited by BritBrat; 21-08-2006 at 12:03 PM.

  9. #9
    The King of Vague Steve B's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Glasgow
    Posts
    5,051
    Thanks
    116
    Thanked
    67 times in 63 posts
    did u put the =0 on at the end of the init 2 string?

  10. #10
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Stoped again, I am going to wait for Matt now and hope he posts the parts of the script he changed.

  11. #11
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    I don't have it setup right now (been chanaging some computer stuff) but I think it was OK last time I changed the driver to:

    [MfgAddReg]
    HKR,, InactivityScale,1,3C,00,00,00
    HKR,, Reset,,"ATZ<cr>"
    HKR, Answer,1,,"ATA<cr>"
    HKR, Hangup,1,,"ATH<cr>"
    HKR, Init,1,,"AT<cr>"
    HKR, Init,2,,"AT&F1&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1&S1=0<cr>"
    HKR, Monitor,1,,"ATS0=0<cr>"
    HKR, Monitor,2,,"None"
    HKR, Settings,Blind_Off,,"X4"
    HKR, Settings,Blind_On,,"X3"
    HKR, Settings,CallSetupFailTimer,,"S7=<#>"
    HKR, Settings,Compression_Off,,"&K0"
    HKR, Settings,Compression_On,,"&K1"

  12. #12
    Registered+
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Leeds, UK
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post
    It's a bit rubbish isn't it. Although it seems to ignore the DSR drop it still doesn't work. Have you had much luck BritBrat? I've not had a chance to pursue this myself so if anyone has the definitive initialisation strings to make it work all the time that'd be fantastic!

  13. #13
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    No not much luck here, I was realying on you for help. LOL

    Can you just confirm what you changed, am I right in the post above you?

    It does work just stops when phone is used so it cant be much to get it working. Are you going to try USRobotics support again?

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Leeds, UK
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post
    Heh heh. All I added was an initialisation string of '&S1' and it reported in the logs that it was ignoring the DSR drop. However it still refuses to work properly and the answer may or may not lie in the logs.

    When I drum up the enthusiasm to stop playing Battlefield 2 & start investigating this problem again I'll get USR tech support back on the problem. In the mean time, feel free to raise it with them as well; I've got my original support call ticket number if you'd like to reference it.

  15. #15
    Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    62
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    So did your string look like this after the edit:

    HKR, Init,2,,"AT&F1&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1&S1S0=0<cr>"

    added &S1

  16. #16
    Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lake District
    Posts
    69
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Lakeuk's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P965-DS4
      • CPU:
      • Core 2 Duo E6600
      • Memory:
      • 2Gb standard spec
      • Storage:
      • 2 x 250Gb, 1 x 160Gb plus external 320Gb for backups
      • Graphics card(s):
      • fanless 7600GS
      • PSU:
      • 450watt standard came with case
      • Case:
      • Antec Sonata II
      • Monitor(s):
      • Samsung 940BF - 19" 2ms
      • Internet:
      • Demon 8Mb

    Thumbs up

    Excellent thread, checked out my old modems and had a US Robotics (245668-01) lying around, so decided to have a go at getting caller id working on my PC.

    It's been hard work with alot of trial and error, but I finally got there. The changes were the say as Matt's plus I had to add any extra RING statement so the 1st ring would get parsed correctly and allow the rest to be parsed correctly.

    I've not done any testing on whether it continues to reconise after calls are answered etc.... will see how it's goes over the coming weeks.

    Don't throw out those analogue modems just yet

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. No Caller ID or Missed Call Details On 6600.
    By Stewart in forum Smartphones and Tablets
    Replies: 3
    Last Post: 30-10-2006, 12:00 AM
  2. 911 Calls
    By Allen in forum General Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 07-04-2005, 03:18 PM
  3. Eeejits
    By Skii in forum General Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 09-03-2005, 03:07 PM
  4. Australian Radio Station Competition...
    By Spunkey in forum General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 04-06-2004, 11:54 PM
  5. Got a telephone call last night
    By Skii in forum General Discussion
    Replies: 17
    Last Post: 12-03-2004, 03:34 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •