Results 1 to 10 of 10

Thread: E6400 Clock Speed Question

  1. #1
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    E6400 Clock Speed Question

    Hi fellas,
    Just built a new rig:

    E6400
    Abit AW9D-Max Wifi
    2 x 1gb PC6400 OCZ Platinum


    In CPU-Z it reads:
    Core Speed: 1632.3mhz
    Multiplier: x6
    Bus Speed: 272
    Rated FSB: 1088.1

    Now.....im not really sure whats happening here but should the Core Speed be reading 2.13ghz?


    Please advise as i havent a clue whats happening now.

    Cheers

  2. #2
    finding nemo staffsMike's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11,498
    Thanks
    197
    Thanked
    794 times in 741 posts
    • staffsMike's system
      • Motherboard:
      • evga 680i
      • CPU:
      • e6600
      • Memory:
      • geil ultra pc6400
      • Storage:
      • WD 320gb
      • Graphics card(s):
      • leadtek 8800 GTS 640mb
      • PSU:
      • ocz gameXstream 700w
      • Case:
      • akasa eclipse
      • Monitor(s):
      • dell 2007wfp and Lg L194WT
      • Internet:
      • pipex homecall
    could it be intel step speed? underclocks at idle so its cooler..

    Have no expeirence of cpu-z really.

    Id run TAT and see what that says.

  3. #3
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,193
    Thanks
    1,520
    Thanked
    2,932 times in 2,375 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel Xeon X5680
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps
    Quote Originally Posted by staffsMike View Post
    could it be intel step speed? underclocks at idle so its cooler..
    Yup, dead right.

  4. #4
    Ask me stuff
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    768
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • DecomposingStar's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium Wifi
      • CPU:
      • E6400 C2D Intel @ OC'd to 2.91ghz
      • Memory:
      • 4x 1GB OCZ Platinum Edition (800mhz - 4/4/12) (32bit Vista runs it at 3.3gb)
      • Storage:
      • 1 Maxtor DiamondMax 80gb HDD, 1x Western Caviar 250gb HDD
      • Graphics card(s):
      • ATI 2900XT HIS Oc'd 810/899
      • PSU:
      • 670W HiperPower
      • Case:
      • Antec 900 - Customised.
      • Monitor(s):
      • Hanns.G 19" HW191D
      • Internet:
      • 2mb NTL/Virgin
    Quote Originally Posted by kalniel View Post
    Yup, dead right.
    It is to do with it idling, if you use some sort of program it should jump back up again.

    But i've disabled SpeedStep and it's still going down to 6x and 8x.

  5. #5
    The King of Vague Steve B's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Glasgow
    Posts
    5,051
    Thanks
    116
    Thanked
    67 times in 63 posts
    Disabling it in the BIOS doesn't always work. You can use this program online, does some hack on it or something and completely disables it, thats what i had to do, ill try to find the link

  6. #6
    Ask me stuff
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    768
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • DecomposingStar's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium Wifi
      • CPU:
      • E6400 C2D Intel @ OC'd to 2.91ghz
      • Memory:
      • 4x 1GB OCZ Platinum Edition (800mhz - 4/4/12) (32bit Vista runs it at 3.3gb)
      • Storage:
      • 1 Maxtor DiamondMax 80gb HDD, 1x Western Caviar 250gb HDD
      • Graphics card(s):
      • ATI 2900XT HIS Oc'd 810/899
      • PSU:
      • 670W HiperPower
      • Case:
      • Antec 900 - Customised.
      • Monitor(s):
      • Hanns.G 19" HW191D
      • Internet:
      • 2mb NTL/Virgin
    Quote Originally Posted by Steve B View Post
    Disabling it in the BIOS doesn't always work. You can use this program online, does some hack on it or something and completely disables it, thats what i had to do, ill try to find the link
    thanks!

  7. #7
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb
    Cheers for the replies fellas. I'll take a look at all the suggestions and see what happens

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    May 2004
    Location
    Rochester, NY
    Posts
    1,041
    Thanks
    4
    Thanked
    8 times in 8 posts
    • oralpain's system
      • Motherboard:
      • DFI "Blood Iron" P35-T2RL
      • CPU:
      • Intel Pentium E2140 @ 400x8 (3.2GHz), 1.375v
      • Memory:
      • Crucial Ballistix DDR2 800 CL4 @ 500MHz (DDR 1000), 4-4-4-12-T2, 2.3v
      • Storage:
      • 2x Seagate ST3250410AS
      • Graphics card(s):
      • NVIDIA 8800GTS (G92) 512 @ 783MHz core, 1836MHz shader, 1053Mhz memory, stock cooling 70% fan speed
      • PSU:
      • Seasonic SS-500GB
      • Case:
      • Antec P182, with some small modifications
      • Monitor(s):
      • ASUS VW222U
      • Internet:
      • Time Warner "Road Runner" Cable - 16 megabit downstream, 1 megabit upstream
    Just run something to load the CPU then check speed. If it's correct, and you have no pressing reason for speedstep to be off, leave it on.

  9. #9
    Ask me stuff
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    768
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • DecomposingStar's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium Wifi
      • CPU:
      • E6400 C2D Intel @ OC'd to 2.91ghz
      • Memory:
      • 4x 1GB OCZ Platinum Edition (800mhz - 4/4/12) (32bit Vista runs it at 3.3gb)
      • Storage:
      • 1 Maxtor DiamondMax 80gb HDD, 1x Western Caviar 250gb HDD
      • Graphics card(s):
      • ATI 2900XT HIS Oc'd 810/899
      • PSU:
      • 670W HiperPower
      • Case:
      • Antec 900 - Customised.
      • Monitor(s):
      • Hanns.G 19" HW191D
      • Internet:
      • 2mb NTL/Virgin
    i turned it off and its made no difference.

    Does speedstep pretty much turn the E6400 into a "E4400" in the sense that it slows its clock speeds while idle?

  10. #10
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,193
    Thanks
    1,520
    Thanked
    2,932 times in 2,375 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel Xeon X5680
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps
    I can't remember the specifics, but it should lower both the multiplier and the voltage of the chip in idle state. The transition from idle to full speed is so quick as to never really be a problem.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. How do I determine the speed of my USB devices?
    By Taz in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 02-08-2005, 03:08 PM
  2. Speed Cameras & Speed Limiters...
    By BEANFro Elite in forum Automotive
    Replies: 16
    Last Post: 04-07-2005, 02:44 PM
  3. URGENT- CPU Clock speed
    By jagoico2000 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 8
    Last Post: 25-04-2005, 12:34 AM
  4. Do you get an 'XP rating' applied when you o/c?
    By Austin in forum PC Hardware and Components
    Replies: 56
    Last Post: 11-12-2003, 03:10 PM
  5. Speed question.
    By Nick in forum Networking and Broadband
    Replies: 2
    Last Post: 19-11-2003, 09:04 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •