Results 1 to 10 of 10

Thread: Added more ram, now computer doesn't boot :(

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Leicester
    Posts
    387
    Thanks
    13
    Thanked
    1 time in 1 post

    Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Hey people, just bought some ram from another Hexus member (super talent pc3200 1gb ddr400) I have 2 x 512 sticks already in there (dfi lanforce mobo) and I stuck the super talent in slot one, when I turned my computer on, there was no display and I heard a long beep from the bios, then pause, then another beep etc. Is there anything I am doing wrong? Any help would be much appreciated 1gb just doesn't cut it with Vista

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    UK
    Posts
    1,011
    Thanks
    17
    Thanked
    14 times in 13 posts
    • Craig321's system
      • Motherboard:
      • Asus P8P67 Pro
      • CPU:
      • i7 2600k
      • Memory:
      • 4x 4GB Corsair XMS3 1600MHz
      • Storage:
      • 120GB OCZ Vertex 3
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX480 1536MB
      • PSU:
      • 650W Corsair HX
      • Case:
      • Fractal Design Define R3
      • Operating System:
      • Windows 7 Professional 64-bit
      • Monitor(s):
      • Dell U2410

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Hi,

    Could you try the 1GB on it's own?

    It could have the weird 'problem' that my old 1.5GHZ has where it just doesn't accept certain RAM setups (e.g. stick in slots 1,2,4 or 2,3,4. It'll only accept 1,3 or 2,4 or 1,2,3,4).

    Craig.

  3. Received thanks from:

    AtomicFuse (16-08-2007)

  4. #3
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,825
    Thanks
    645
    Thanked
    868 times in 733 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    What motherboard is it?
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  5. Received thanks from:

    AtomicFuse (16-08-2007)

  6. #4
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Leicester
    Posts
    387
    Thanks
    13
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Dfi lan party nf4. just tried what you suggested craig, it works with the 1gb stick in fine, now I've got the 1gb stick in slot 1, put one 512 in slot 2 - same problem. Put the other 512 in slot three and it works so i have 1.5gb now. Thing is, I can't get to the 4th slot as my huggeee HSF is in the way

  7. #5
    Mostly Me Lucio's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Tring
    Posts
    5,163
    Thanks
    443
    Thanked
    448 times in 351 posts
    • Lucio's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-970A-UD3P
      • CPU:
      • AMD FX-6350 with Cooler Master Seldon 240
      • Memory:
      • 2x4GB Corsair DDR3 Vengeance
      • Storage:
      • 128GB Toshiba, 2.5" SSD, 1TB WD Blue WD10EZEX, 500GB Seagate Baracuda 7200.11
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 270X 4GB
      • PSU:
      • 600W Silverstone Strider SST-ST60F
      • Case:
      • Cooler Master HAF XB
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64Bit
      • Monitor(s):
      • Samsung 2032BW, 1680 x 1050
      • Internet:
      • 16Mb Plusnet

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Chances are it was trying to boot into Dual channel mode with mis-matched memory sticks, hence the error.

  8. Received thanks from:

    AtomicFuse (16-08-2007)

  9. #6
    Senior Amoeba iranu's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    On the dinner table. Blechh!
    Posts
    3,532
    Thanks
    111
    Thanked
    156 times in 106 posts
    • iranu's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus Gene VI
      • CPU:
      • 4670K @4.3Ghz
      • Memory:
      • 8Gb Samsung Green
      • Storage:
      • 1x 256Gb Samsung 830 SSD 2x640gb HGST raid 0
      • Graphics card(s):
      • MSI R9 390
      • PSU:
      • Corsair HX620W Modular
      • Case:
      • Cooler Master Silencio 352
      • Operating System:
      • Win 7 ultimate 64 bit
      • Monitor(s):
      • 23" DELL Ultrasharp U2312HM
      • Internet:
      • 16mb broadband

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    DFI are notoriously picky with regard to ram. Some they like some they don't and some you just have to fiddle with until they work just like you have done.
    "Reality is what it is, not what you want it to be." Frank Zappa. ----------- "The invisible and the non-existent look very much alike." Huang Po.----------- "A drowsy line of wasted time bathes my open mind", - Ride.

  10. Received thanks from:

    AtomicFuse (16-08-2007)

  11. #7
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,825
    Thanks
    645
    Thanked
    868 times in 733 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Don't think I ever got a matched pair + 1 random stick to work on any NF4 board tbh. I think the chipset only supports 1, 2 or 2x2 sticks.
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  12. Received thanks from:

    AtomicFuse (16-08-2007)

  13. #8
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Leicester
    Posts
    387
    Thanks
    13
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Ahh thanks for the help people, looks like I'll be sticking with the 1.5gb then... meh!

  14. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    3,050
    Thanks
    248
    Thanked
    33 times in 31 posts
    • amjedm's system
      • Motherboard:
      • Asus A8N-Sli Premium
      • CPU:
      • Athlon X2 4200 S939 + Scythe Ninja rev A
      • Memory:
      • 2GB Corsair DDR PC3200
      • Storage:
      • Samsung T 160GB Sata in Scythe Quiet Box
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 6600 256MB + Cooling Mod
      • PSU:
      • Enermax Noisetaker 485 (fanless) - lower chamber P180 fan doing the PSU cooling
      • Case:
      • P180 (modded - easier cable routing, front and rear grills cut)
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" WTQ?
      • Internet:
      • O2 8MB (Standard)

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    My Asus A8N SLi Premium didn't want 2 x 512MB TwinMoss PC3200 and 2 x 512MB G-Skill PC3200 in the motherboard at the same time - I was having the same problem as you.

    It does however allow the G-Skill and 2 x 512MB Crucial PC2700 to work in Dual Channel

  15. #10
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,073
    Thanks
    2,770
    Thanked
    3,310 times in 2,621 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Added more ram, now computer doesn't boot :(

    Similar problem adding unmatched memory - it showed up when I ran memtest (thanks to advice received here!!) I RMA'd the RAM stick and received a refund (althoughg the RAM itself wasn't faulty - just incompatable with the already installed stick)
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. NF7-S v2.0 / Sil3112 / Sil3114 - Boot ERROR
    By hallo51 in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 1
    Last Post: 31-01-2008, 01:53 PM
  2. Computer Won't Boot Up
    By klarrix in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 17
    Last Post: 04-11-2004, 11:54 PM
  3. urgent problem with new computer
    By ives in forum PC Hardware and Components
    Replies: 23
    Last Post: 28-06-2004, 01:48 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •