Results 1 to 7 of 7

Thread: Help with graphic card issue please.

  1. #1
    Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Manchester
    Posts
    198
    Thanks
    10
    Thanked
    30 times in 23 posts
    • Consfearacy's system
      • Motherboard:
      • ASRock M3A790GXH/USB3
      • CPU:
      • AMD Phenom II x4 965 Quad Core OC @ 4.1Ghz
      • Memory:
      • 4 GB Kingston 1333MHz DDR3
      • Storage:
      • Corsair Force 3 60GB SSD/Western Digital 650GB Caviar Blue
      • Graphics card(s):
      • 2 x Sapphire Radeon HD 5770 1GB Flex
      • PSU:
      • OCZ 600w Stealth XStream 2
      • Case:
      • Coolermaster Storm Scout
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Iiyama Prolite B2409HDS
      • Internet:
      • BT Infinity

    Help with graphic card issue please.

    I have just completed a clean OS install to get my rig ready for a LAN comming up at the weekend and when I was looking at GPU-Z I noticed the strangest thing. My graphics card was only running at x8 on a x16 slot.



    After the install I updated my Bios and all other relevant drivers and this is still an issue that is confusing me like crazy.


    I have look up and tried a multitude of fixes and multiple re-installs of drivers/Bios still running at x8.

    Can anyone shed a little light on this issue please as I am now starting to panic a little it being so close to LAN.

    Thank you in advance to anyone who can contribute any constructive help.
    "If you don't live for something, you die for nothing"

  2. #2
    Pre-Cambrian nibbler's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    London
    Posts
    3,668
    Thanks
    913
    Thanked
    266 times in 216 posts
    • nibbler's system
      • CPU:
      • i5-2410m
      • Memory:
      • 6GB ddr3 1333mhz
      • Storage:
      • 256GB Plextor M5S SSD
      • Graphics card(s):
      • 1GB 6650M
      • Operating System:
      • Windows 7 64 bit

    Re: Help with graphic card issue please.

    FWIW it will only equate to at most 1-3% performance drop, if that. Not sure how to fix it though, GPU-z has been wrong before mind you.
    Join the HEXUS Folding@home Team!!


  3. #3
    mutantbass head Lee H's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    M28, Manchester
    Posts
    14,204
    Thanks
    337
    Thanked
    671 times in 580 posts
    • Lee H's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 Carbon Gaming
      • CPU:
      • Intel i7 8700K Unlocked CPU
      • Memory:
      • 16 GB Corsair Vengeance 3200 LPX
      • Storage:
      • 250GB 960 EVO + a few more drives
      • Graphics card(s):
      • 6GB Palit GTX 1060 Dual
      • PSU:
      • Antec Truepower 750W Modular Blue
      • Case:
      • Corsair 600T White Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 PRO
      • Monitor(s):
      • 27" Asus MX279H & 24" Acer 3D GD245HQ + the 3D glasses
      • Internet:
      • Virgin Media

    Re: Help with graphic card issue please.

    Some power features can cause erronous reports like that - if you hover your mouse over the box next to bus interface in GPU-Z itself it states this in the tooltip window.

    Maybe this could be the cause?

  4. #4
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    14,995
    Thanks
    1,187
    Thanked
    2,230 times in 1,835 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: Help with graphic card issue please.

    Not wanting to sound like I'm teaching grandmother to suck eggs, but:

    a) I assume you don't have anything plugged into the other x16 slot?
    b) have you tried the card in both x16 slots?

    Otherwise it could just be a registering incorrectly in GPU-Z: not sure how else you could do check this though...

  5. #5
    Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Manchester
    Posts
    198
    Thanks
    10
    Thanked
    30 times in 23 posts
    • Consfearacy's system
      • Motherboard:
      • ASRock M3A790GXH/USB3
      • CPU:
      • AMD Phenom II x4 965 Quad Core OC @ 4.1Ghz
      • Memory:
      • 4 GB Kingston 1333MHz DDR3
      • Storage:
      • Corsair Force 3 60GB SSD/Western Digital 650GB Caviar Blue
      • Graphics card(s):
      • 2 x Sapphire Radeon HD 5770 1GB Flex
      • PSU:
      • OCZ 600w Stealth XStream 2
      • Case:
      • Coolermaster Storm Scout
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Iiyama Prolite B2409HDS
      • Internet:
      • BT Infinity

    Re: Help with graphic card issue please.

    I am officially a MORON................ Thanks for the help guys.
    "If you don't live for something, you die for nothing"

  6. #6
    Bows out! CAT-THE-FIFTH's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Hopefully somewhere less backstabby
    Posts
    28,789
    Thanks
    3,203
    Thanked
    4,456 times in 3,442 posts
    • CAT-THE-FIFTH's system
      • Motherboard:
      • Less E-PEEN
      • CPU:
      • Massive E-PEEN
      • Memory:
      • RGB E-PEEN
      • Storage:
      • Not in any order
      • Graphics card(s):
      • EVEN BIGGER E-PEEN
      • PSU:
      • OVERSIZED
      • Case:
      • UNDERSIZED
      • Operating System:
      • DOS 6.22
      • Monitor(s):
      • NOT USUALLY ON....WHEN I POST
      • Internet:
      • FUNCTIONAL

    Re: Help with graphic card issue please.

    My HD5850 1GB runs fine in a first generation PCI-E 1.0 8X slot. With an HD5770 1GB you will not see a noticeable drop in performance in most games IMHO even if the slot is running at PCI-E 2.0 8X.

    This article does not use the latest games but is worth having a look at though:

    http://www.techpowerup.com/reviews/A...caling/25.html


    Those despicable Elk,stealing the pond weed!

  7. #7
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,732
    Thanks
    1,492
    Thanked
    923 times in 794 posts

    Re: Help with graphic card issue please.

    Sounds like you got it sorted, but for future reference, it's no reason to panic: http://www.tomshardware.com/reviews/...8-x4,2696.html

    Edit: Beaten to it. More reassurance though.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Who's still playing WoW then?
    By Starburn in forum PC
    Replies: 1920
    Last Post: 31-03-2011, 06:20 PM
  2. RMA Found Not Faulty, However Issue Remains
    By dark_knight in forum SCAN.care@HEXUS :: After sales support
    Replies: 3
    Last Post: 13-09-2010, 11:12 PM
  3. Boot issue!!!
    By danroyle in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 10
    Last Post: 12-04-2010, 04:57 PM
  4. Weird n0tworking issue
    By two00lbwaster in forum Networking and Broadband
    Replies: 11
    Last Post: 20-11-2008, 02:14 PM
  5. Sapphire X1950 Pro, know "Power off - reboot" issue
    By Barrichello in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 21
    Last Post: 15-02-2007, 02:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •