Results 1 to 10 of 10

Thread: CPU Limit?

  1. #1
    King of the Juice Platinum's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Chesterfield
    Posts
    3,767
    Thanks
    710
    Thanked
    88 times in 73 posts
    • Platinum's system
      • Motherboard:
      • Asus X99 Deluxue
      • CPU:
      • Core i7 5930k @ 4GHz
      • Memory:
      • 32gb Crucial 2400MHz
      • Storage:
      • 256gb Samsung SP941, 1tb MX500 Crucial SSD, 240gb Intel 730 SSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 Fury OC
      • PSU:
      • 750 Watt Corsair HX
      • Case:
      • Corsiar 750D
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 2408WFP
      • Internet:
      • 18Mb

    CPU Limit?

    Fitted my IC7 MAX 3 mobo and 3.4GHz Northwood and tryed a bit of overclocking, Ive got the chip to just onder 3.8GHz with 1.7v
    Cant get windows to boot at anything higher regardless of the voltage.
    Have I hit the limit of the chip or am I missing something?
    Salazaar : <Touching wood as I write this...>


  2. #2
    Now with added sobriety Rave's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    SE London
    Posts
    9,948
    Thanks
    501
    Thanked
    399 times in 255 posts
    Sounds reasonable on air TBH....depends on your cooling. Don't go above 1.7V unless you want the chip to get SNDS.

    Rich :¬)

  3. #3
    King of the Juice Platinum's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Chesterfield
    Posts
    3,767
    Thanks
    710
    Thanked
    88 times in 73 posts
    • Platinum's system
      • Motherboard:
      • Asus X99 Deluxue
      • CPU:
      • Core i7 5930k @ 4GHz
      • Memory:
      • 32gb Crucial 2400MHz
      • Storage:
      • 256gb Samsung SP941, 1tb MX500 Crucial SSD, 240gb Intel 730 SSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 Fury OC
      • PSU:
      • 750 Watt Corsair HX
      • Case:
      • Corsiar 750D
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 2408WFP
      • Internet:
      • 18Mb
    Its on water, also strnagly enough im getting lowish benchmark scores, 4700 3dmarks on 05 when ive seem simalar systems get 5500, 58k on aquamark when again simalar systems get 66k
    Salazaar : <Touching wood as I write this...>


  4. #4
    Theoretical Element Spud1's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    North West
    Posts
    6,913
    Thanks
    242
    Thanked
    244 times in 191 posts
    • Spud1's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2x 2.8ghz Quad Core Xeons (octo-core)
      • Memory:
      • 4gb DDR2 FB-Dimm
      • Storage:
      • 1x1TB, 1x320gb, 2x500gb, 1x250gb, 120GB SSD
      • Graphics card(s):
      • Nvidia Geforce 560Ti
      • PSU:
      • Mac pro PSU
      • Case:
      • Mac Pro Case
      • Operating System:
      • Windows 8
      • Monitor(s):
      • 1x22" LG 3D TFT 1x 19" ViewSonic
      • Internet:
      • 80mb BT Infinity
    every chip is different ;/ but it might not be your chip thats at fault....could be your mobo, or memory. a 400mhz overclock isnt bad tho, even on water.

    reminds me i really should push mine more, its sitting at 25 degreesC with a 400mhz overclock..rekon i can take it higher.

    but anyway...what temps you getting?

  5. #5
    King of the Juice Platinum's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Chesterfield
    Posts
    3,767
    Thanks
    710
    Thanked
    88 times in 73 posts
    • Platinum's system
      • Motherboard:
      • Asus X99 Deluxue
      • CPU:
      • Core i7 5930k @ 4GHz
      • Memory:
      • 32gb Crucial 2400MHz
      • Storage:
      • 256gb Samsung SP941, 1tb MX500 Crucial SSD, 240gb Intel 730 SSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 Fury OC
      • PSU:
      • 750 Watt Corsair HX
      • Case:
      • Corsiar 750D
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 2408WFP
      • Internet:
      • 18Mb
    update, I can only get 3.66GHz stable, the guy I got it from got 3.76Ghz stable, what am I doing wrong? :/
    Salazaar : <Touching wood as I write this...>


  6. #6
    wibble
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    941
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Quote Originally Posted by Platinum
    update, I can only get 3.66GHz stable, the guy I got it from got 3.76Ghz stable, what am I doing wrong? :/
    It could be either the mobo or ram thats holding you back.
    I don't know about the IC7, but I know quite alot of springdale/canterwood boards suffer from vcore droop, so it could be voltage fluctuations.

    Which reminds me, I've got to do the droop mod on mine at some point and push this chip a bit more
    Wibble

    Currently wanted:
    DVB- satellite pci card

  7. #7
    Banned myth's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    alone in life
    Posts
    2,553
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    I have that mobo! I also have a 800MHz OC... Try seting your ram to 3:4 or whatever so the ram isnt being OC'ed! That way you can eliminate the ram as a factor... Next, the voltage should never be at 1.7! 1.6 is considered safe... And third It could be your power suply...

  8. #8
    King of the Juice Platinum's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Chesterfield
    Posts
    3,767
    Thanks
    710
    Thanked
    88 times in 73 posts
    • Platinum's system
      • Motherboard:
      • Asus X99 Deluxue
      • CPU:
      • Core i7 5930k @ 4GHz
      • Memory:
      • 32gb Crucial 2400MHz
      • Storage:
      • 256gb Samsung SP941, 1tb MX500 Crucial SSD, 240gb Intel 730 SSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 Fury OC
      • PSU:
      • 750 Watt Corsair HX
      • Case:
      • Corsiar 750D
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 2408WFP
      • Internet:
      • 18Mb
    I got both the mobo and chip from the guy so I know its not the mobo, I have tryed 3:4 and that doesnt help.
    I have also run PIV chips at over 1.7v before for extendedd periods of time with no issues.
    Salazaar : <Touching wood as I write this...>


  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sitting in a tin can. Far above the Earth.
    Posts
    385
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Quote Originally Posted by Platinum
    Its on water, also strnagly enough im getting lowish benchmark scores, 4700 3dmarks on 05 when ive seem simalar systems get 5500, 58k on aquamark when again simalar systems get 66k
    Which drivers? What GPU/mem speeds. Oh, and what card? EDIT: saw your sig., but that doesn't make things any clearer! :-)

    My P4 is a 3.2, midly overclocked to 3.6. Pulls just over 5300 in 3DMark05 at 421/1.13. Tweeking would take it higher, but it's pointless. Card is a 6800GT (PNY).

    Why bother busting a gut just to get an extra 100MHz or so out of the processor? You'll never notice it anyhow. Stick with 3.6 and a nice stable system. Mines on very quiet air cooling (Zalman cu7000) and has been left on nearly every day 24x7 for the last 6 months. Never missed a beat.

    Nomadd
    Support the OcUK Forum Free Speech Initiative: If you intend to register with the intention of posting defamatory remarks about OcUK, then please click here to return to the index. If you continue to register, and post any complaints or criticisms of OcUK, then your account will be immediately removed.

  10. #10
    King of the Juice Platinum's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Chesterfield
    Posts
    3,767
    Thanks
    710
    Thanked
    88 times in 73 posts
    • Platinum's system
      • Motherboard:
      • Asus X99 Deluxue
      • CPU:
      • Core i7 5930k @ 4GHz
      • Memory:
      • 32gb Crucial 2400MHz
      • Storage:
      • 256gb Samsung SP941, 1tb MX500 Crucial SSD, 240gb Intel 730 SSD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 Fury OC
      • PSU:
      • 750 Watt Corsair HX
      • Case:
      • Corsiar 750D
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 2408WFP
      • Internet:
      • 18Mb
    1Gb Kingston Hyperx PC4000, XFX 6800 GT 560 Watt PSU, gets 4700 in 3dmark 05 with vid card at 400 and mem at 1.4GHz.
    Why bother with the extra 100MHz? because it will do that extra 100MHz and I want to know why I cant get it.
    Salazaar : <Touching wood as I write this...>


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Dual CPU Air Cooling (Quiet)
    By theForumCity in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 24-08-2004, 03:41 PM
  2. CPU TIM Guide
    By Steve in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 0
    Last Post: 30-05-2004, 02:59 PM
  3. Is there a lower limit on CPU operating temperatures?
    By quarryman in forum PC Hardware and Components
    Replies: 1
    Last Post: 13-02-2004, 02:10 PM
  4. CPU cleaning/TIM guide
    By Steve in forum PC Hardware and Components
    Replies: 2
    Last Post: 09-02-2004, 02:09 AM
  5. SN45G CPU temps?
    By thelonecrouton in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 29-12-2003, 08:10 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •