Results 1 to 16 of 16

Thread: Windows Vista OEM installed twice

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Stafford, UK
    Posts
    25
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • WilliamTM's system
      • Motherboard:
      • Asus P67 Sabertooth
      • CPU:
      • Intel Core i7-2600K
      • Memory:
      • Corsair Vengeance 8GB 1600MHz DDR3
      • Storage:
      • 13.25TB total (3x1TB, 1x2TB, 2x4TB, 1x256GB)
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1024MB
      • PSU:
      • Corsair HX 750W
      • Case:
      • Corsair Obsidian 650D
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64-bit
      • Monitor(s):
      • 27″ Dell UltraSharp U2713HM @ 2560x1440
      • Internet:
      • Virgin Media 152Mbit

    Post Windows Vista OEM installed twice

    I'm pondering getting an OEM copy of Vista to install twice - once on my Mac under BootCamp, and another under VMware.

    However, 1) are they going to both activate without having to call MS, and 2) is it against the EULA to do that?

    I'm just curious before I fork out £75 for a licence for Home Premium.

  2. #2
    Vive le pants! directhex's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    /dev/urandom
    Posts
    17,074
    Thanks
    228
    Thanked
    1,027 times in 678 posts
    • directhex's system
      • Motherboard:
      • MSI X99A Gaming 7
      • CPU:
      • Intel Core i7 5280k
      • Memory:
      • 32GiB ADATA DDR4
      • Storage:
      • Corsair Neutron XT 960GB
      • Graphics card(s):
      • MSI GTX 980 Gaming 4G Twin Frozr 5
      • PSU:
      • Corsair AX860i
      • Case:
      • NZXT H440
      • Operating System:
      • Ubuntu 17.10, Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell U2713HM
      • Internet:
      • FIOS

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    depends on the Windows version. only Business & Ultimate are licensed to run in vmware

  3. #3
    Member
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Salisbury
    Posts
    170
    Thanks
    2
    Thanked
    6 times in 6 posts
    • hibby's system
      • Motherboard:
      • Supermicro C7Z87-OCE
      • CPU:
      • Intel Core i7-4770
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair DDR3 Vengeance LP 1600MHz (9-9-9-24)
      • Storage:
      • 256GB Samsung 840 Pro; 120GB OCZ Vertex 3; 1TB Samsung SpinPoint F1 HD103UJ; 250GB Seagate 7200.10
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD 7970 Vapor-X GHz
      • PSU:
      • 620W Corsair HX620
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
      • Monitor(s):
      • 24" Dell U2413; 24" Dell 2408WFP; 17" Dell 1704FPT
      • Internet:
      • Slow, rural broadband

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Two installs equals two licenses required (yes, even on the same computer)- so don't be surprised if you can't activate the second one.
    If you can't keep up, stick with reality...

  4. #4
    Banhammer in peace PeterB kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,227
    Thanks
    1,526
    Thanked
    2,944 times in 2,385 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel Xeon X5680
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by hibby View Post
    Two installs equals two licenses required (yes, even on the same computer)
    Has that changed for Vista then? It's not the case for XP OEM which is only tied to one machine.

  5. #5
    Vive le pants! directhex's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    /dev/urandom
    Posts
    17,074
    Thanks
    228
    Thanked
    1,027 times in 678 posts
    • directhex's system
      • Motherboard:
      • MSI X99A Gaming 7
      • CPU:
      • Intel Core i7 5280k
      • Memory:
      • 32GiB ADATA DDR4
      • Storage:
      • Corsair Neutron XT 960GB
      • Graphics card(s):
      • MSI GTX 980 Gaming 4G Twin Frozr 5
      • PSU:
      • Corsair AX860i
      • Case:
      • NZXT H440
      • Operating System:
      • Ubuntu 17.10, Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell U2713HM
      • Internet:
      • FIOS

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by kalniel View Post
    Has that changed for Vista then? It's not the case for XP OEM which is only tied to one machine.
    vmware's an emulated machine though - emulated bios, emulated disk controller, etc

    it's distinct from the "real" machine it runs on

  6. #6
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    I use VM Windows all the time and they always need activating (XP and Vista).
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


  7. #7
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by WilliamTM View Post
    I'm pondering getting an OEM copy of Vista to install twice - once on my Mac under BootCamp, and another under VMware.

    However, 1) are they going to both activate without having to call MS, and 2) is it against the EULA to do that?

    I'm just curious before I fork out £75 for a licence for Home Premium.
    1 licence per install......otherwise its theft.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    4,598
    Thanks
    146
    Thanked
    313 times in 251 posts
    • badass's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-m pro
      • CPU:
      • Core i5 3570K
      • Memory:
      • 32GB
      • Storage:
      • 1TB Samsung 850 EVO, 2TB WD Green
      • Graphics card(s):
      • Radeon RX 580
      • PSU:
      • Corsair HX520W
      • Case:
      • Silverstone SG02-F
      • Operating System:
      • Windows 10 X64
      • Monitor(s):
      • Del U2311, LG226WTQ
      • Internet:
      • 80/20 FTTC

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by Blitzen View Post
    1 licence per install......otherwise its theft.
    Copyright Infringement.
    Theft involves depriving someone of the item stolen.
    "In a perfect world... spammers would get caught, go to jail, and share a cell with many men who have enlarged their penises, taken Viagra and are looking for a new relationship."

  9. #9
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Yup - much as various private entities would have you believe otherwise
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


  10. #10
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by badass View Post
    Copyright Infringement.
    Theft involves depriving someone of the item stolen.
    Ahhh....yah kno what i mean

    Anyway, it is theft really. From people like me that pay an MSDN subscription.

  11. #11
    Banhammer in peace PeterB kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,227
    Thanks
    1,526
    Thanked
    2,944 times in 2,385 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel Xeon X5680
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by directhex View Post
    vmware's an emulated machine though - emulated bios, emulated disk controller, etc

    it's distinct from the "real" machine it runs on
    Turns out I was wrong anyway - only one copy of OEM XP is only meant to be installed too, even if the MS activation servers don't mind (they can't detect the difference between installing a second copy on the same hardware (VM aside) and installing a first copy).

    /me nukes second installation of XP.

  12. #12
    Splash
    Guest

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Quote Originally Posted by Blitzen View Post
    Ahhh....yah kno what i mean

    Anyway, it is theft really. From people like me that pay an MSDN subscription.
    Apologies for dragging this off-topic, but how is someone in breach of their license with Microsoft somehow stealing from you?

  13. #13
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Because my MSDN subscriptions go up every year and no doubt so of that covers the scroungers that pay nothing.

  14. #14
    Splash
    Guest

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    Not really stealing from you though is it? Are they removing your access to something you've already paid for? The price of stuff goes up, that's inflation for you...

  15. #15
    Registered User
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    england
    Posts
    14
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 1 post
    • h0rk's system
      • Motherboard:
      • awaiting asus p6t deluxe
      • CPU:
      • awaiting i7
      • Memory:
      • awaiting 6gig ddr3 tripple channel
      • Storage:
      • awaiting velociraptor
      • Graphics card(s):
      • awaiting gtx 280
      • PSU:
      • awaiting 800watt zalman dual heatpipe
      • Case:
      • awaiting stacker 832
      • Operating System:
      • vista 64bit
      • Monitor(s):
      • awaiting dell 23" 1920x1200
      • Internet:
      • 20meg fibre optic

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    imho m$ have enough money to not have to raise the msdn price because people steal windows... more like the price of windows off the shelf goes up, and msdn price goes up with inflation.

  16. #16
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU

    Re: Windows Vista OEM installed twice

    It's bugger all to do with piracy - it's just that they charge what the market can bear.
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Windows Vista Premium OEM 64bit (LN17166)
    By ChrisC418 in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 3
    Last Post: 05-11-2008, 06:13 PM
  2. Replies: 22
    Last Post: 03-09-2008, 04:45 PM
  3. Replies: 62
    Last Post: 28-11-2007, 03:37 PM
  4. Changes to Windows Vista Activation
    By Lee H in forum Software
    Replies: 0
    Last Post: 28-04-2007, 01:03 PM
  5. Vista OEM license - non-peripheral hardware requirements
    By timread in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 32
    Last Post: 30-01-2007, 02:04 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •