Results 1 to 16 of 16

Thread: CPU bottlenecking my Graphics Card?

  1. #1
    tkh
    tkh is offline
    Senior Member
    Join Date
    May 2005
    Location
    Blackpool
    Posts
    237
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    CPU bottlenecking my Graphics Card?

    I ran 3dmark 2001 fir the first time today and I only got 15,000 points.
    Is this low for this system:
    Mobile 2500+ @ 220 x 11
    1gb pc3200 elixer ram
    XFX 6800gt (AGP)
    DFI ultra infinity mobo.

    I am using the latest drivers and only recently reformatted my pc.

    The only reason I can think of is that my cpu is too slow for my 6800gt.

    Please advise

  2. #2
    Senior Member sawyen's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Sheffield University
    Posts
    3,658
    Thanks
    7
    Thanked
    22 times in 21 posts
    • sawyen's system
      • Motherboard:
      • MSI Laptop motherboard
      • CPU:
      • Intel Core i7 740QM
      • Memory:
      • 8192MB DDR3
      • Storage:
      • 256GB SSD, 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • AMD Mobility HD 5870
      • PSU:
      • MSI stuff
      • Case:
      • N/A
      • Operating System:
      • Win 7 64bit
      • Internet:
      • Virgin ADSL rubbish
    that could be a possibility... but it could be your RAM as well.. I'm assuming those are value memory? you could try upping your FSB further.. 2.5Ghz Bartons are pretty common, the only thing that worries me is how far ur able to push your memory..
    Me want Ultrabook


  3. #3
    tkh
    tkh is offline
    Senior Member
    Join Date
    May 2005
    Location
    Blackpool
    Posts
    237
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Well, i have got watercooling and my cpu is already running at 50degrees+. I can not seem to push, my ran any further, and at the moment it has timings of 2.5-3-3-7. Can you please advise me on how to overclock my ram further.I will be upgrading soon, but I want to try this F-E-A-R demo with a high resolution, at the im only getting bout 20-30fps

  4. #4
    Treasure Hunter extraordinaire herulach's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bolton
    Posts
    5,618
    Thanks
    18
    Thanked
    172 times in 159 posts
    • herulach's system
      • Motherboard:
      • MSI Z97 MPower
      • CPU:
      • i7 4790K
      • Memory:
      • 8GB Vengeance LP
      • Storage:
      • 1TB WD Blue + 250GB 840 EVo
      • Graphics card(s):
      • 2* Palit GTX 970 Jetstream
      • PSU:
      • EVGA Supernova G2 850W
      • Case:
      • CM HAF Stacker 935, 2*360 Rad WC Loop w/EK blocks.
      • Operating System:
      • Windows 8.1
      • Monitor(s):
      • Crossover 290HD & LG L1980Q
      • Internet:
      • 120mb Virgin Media
    If thats just generic ram then 220 with those timings is likely the best youll see. Is the gpu overclocked at all?

  5. #5
    tkh
    tkh is offline
    Senior Member
    Join Date
    May 2005
    Location
    Blackpool
    Posts
    237
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    No I havent overclocked the GPU yet as I only have stock cooling for it. I think i'm going to upgrage to a 64 bit processor as I am interested in getting an SLI system, am I able to sell my existing parts on these forums as I couldnt find a BST section

  6. #6
    Ah, Mrs. Peel! mike_w's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Hertfordshire, England
    Posts
    3,326
    Thanks
    3
    Thanked
    9 times in 7 posts
    The For Sale forum becomes open after fifty posts (I think).
    "Well, there was your Uncle Tiberius who died wrapped in cabbage leaves but we assumed that was a freak accident."

  7. #7
    tkh
    tkh is offline
    Senior Member
    Join Date
    May 2005
    Location
    Blackpool
    Posts
    237
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Cheers, I better start helping people out with their problems then

  8. #8
    Senior Member SilentDeath's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    4,745
    Thanks
    38
    Thanked
    16 times in 11 posts
    Your cpu is not too slow. Looks like you have something set up wrongly.

    Cpu bottlenecks dont make your score drop below what 3yr old hardware would get (my 2.2ghz AXP + 9700 got better than that). They only stop you getting scores that you would expect from a well balenced system.

  9. #9
    Asking silly questions menthel's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Rainey Park...
    Posts
    5,077
    Thanks
    258
    Thanked
    97 times in 78 posts
    I think it sounds like that something is wrong in your system. That 50 degree temperature sounds high on watercooling. Before I changed over my mobile 2500+ in a shuttle aircooled was only just running at 50 with 2400mhz!
    Not around too often!

  10. #10
    Senior Member sawyen's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Sheffield University
    Posts
    3,658
    Thanks
    7
    Thanked
    22 times in 21 posts
    • sawyen's system
      • Motherboard:
      • MSI Laptop motherboard
      • CPU:
      • Intel Core i7 740QM
      • Memory:
      • 8192MB DDR3
      • Storage:
      • 256GB SSD, 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • AMD Mobility HD 5870
      • PSU:
      • MSI stuff
      • Case:
      • N/A
      • Operating System:
      • Win 7 64bit
      • Internet:
      • Virgin ADSL rubbish
    exactly... i had my old 'normal' barton up at 2.3Ghz and it was only loading at about 55ish on air.. did you install ur heatblock correctly? did u use a thermal paste?
    Me want Ultrabook


  11. #11
    tkh
    tkh is offline
    Senior Member
    Join Date
    May 2005
    Location
    Blackpool
    Posts
    237
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Yes, everything is set up correctly and I used the coolermaster thermal compound that came with my water cooling. Could it just be that it is not a very overclockable cpu?

  12. #12
    Senior Member sawyen's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Sheffield University
    Posts
    3,658
    Thanks
    7
    Thanked
    22 times in 21 posts
    • sawyen's system
      • Motherboard:
      • MSI Laptop motherboard
      • CPU:
      • Intel Core i7 740QM
      • Memory:
      • 8192MB DDR3
      • Storage:
      • 256GB SSD, 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • AMD Mobility HD 5870
      • PSU:
      • MSI stuff
      • Case:
      • N/A
      • Operating System:
      • Win 7 64bit
      • Internet:
      • Virgin ADSL rubbish
    hmn.. i dont think so.. how much voltage are u giving the cpu? also.. even 2.2Ghz shouldnt give u rubbish results on a 6800GT.. i had a 2500+ as well with 6800GT and it was quite speedy.. even at stock 1.8Ghz..

    I reckon you need to check if all your drivers are installed correctly.. get a fresh install of XP if possible.. might be plagued with spyware or old compressed registries and bulk files.. try to disable some of the useless background processes such as ITunes helper, DKManager (if u have diskkeeper) or AdobeReader encryption programs..
    Me want Ultrabook


  13. #13
    sneaks quietly away. schmunk's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Wiki Wiki Wild West side... of Sussex
    Posts
    4,424
    Thanks
    40
    Thanked
    163 times in 121 posts
    • schmunk's system
      • Motherboard:
      • Abit NF7-S v2.0
      • CPU:
      • AMD Athlon-M 2500+
      • Memory:
      • 1GB of Corsair BH-5 and 512MB of something else
      • Storage:
      • 160GB Seagate Barracuda
      • Graphics card(s):
      • ATI Radeon X800Pro, flashed to XT
      • PSU:
      • Hiper Type-M ~400W
      • Case:
      • Antec cheapy
      • Monitor(s):
      • AG Neovo F19 LCD
      • Internet:
      • Virgin Media 4MB/s
    Quote Originally Posted by menthel
    I think it sounds like that something is wrong in your system. That 50 degree temperature sounds high on watercooling. Before I changed over my mobile 2500+ in a shuttle aircooled was only just running at 50 with 2400mhz!
    My cheaply watercooled XP-M 2500+ at 2400MHz sits at 42 idle in a warmish room - and that includes the GPU being watercooled too!

  14. #14
    Now with added sobriety Rave's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    SE London
    Posts
    9,948
    Thanks
    501
    Thanked
    399 times in 255 posts
    It's a bit pointless speculating about the efficiency of his watercooling when you don't know how much voltage he's giving the CPU. If it takes 1.9V to get to 2.2GHz then those temps might be reasonable. It's also possible that his internal temp diode isn't calibrated properly.

    Anyway tkh, 15,000 is a very low 2001 score for that setup, I've scored that with a softmodded 9500. Are you sure you ran it at stock resolution (1024x768) with AA/AF disabled? It sounds as if a software or driver issue is holding you back.

  15. #15
    Prize winning member. rajagra's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    1,023
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Quote Originally Posted by |SilentDeath|
    Cpu bottlenecks dont make your score drop below what 3yr old hardware would get (my 2.2ghz AXP + 9700 got better than that). They only stop you getting scores that you would expect from a well balenced system.
    <Cough> Well, my 6800 Ultra only gets 12500 3DMark01 points!
    http://service.futuremark.com/compare?2k1=8550925

    But I suppose it is in a 3 year old motherboard, lol.
    Don't worry, it'll soon be going in an MSI K8N Neo2 bought just for the purpose.
    DFI LanParty UT NF4 SLI-D; AMD64 3500+ Winchester ;
    2x XFX 6600GT ; Corsair XMS3200XLPRO TWINX 1GB;
    Dell 2405FPW TFT.

  16. #16
    ATI Technologies exAndrzej's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    London, UK
    Posts
    555
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Quote Originally Posted by tkh
    ...my cpu is too slow...
    Not sure if this has already been suggested...

    ...but I could not see any posts about a 'diagnostic' for this question

    Q: Is my system CPU limited when running 'x' graphics benchmark at 1024x768?

    Making sure you have the latest WHQL drivers from the chip-designer's web site...

    ...enter the graphic card control panel and make sure the IQ settings are at 'default' with 'application control'

    Change the setting on the system to 640x480 and run the bench

    Now do the same again at 800x600

    Now again at 1280x1024

    As long as the benchmark is CPU limited - you will see the same scores over and over

    The 'curve' will change as soon as the demand on the graphics chip becomes 'strong enough'

    As a 'last test' - run the bench again with the highest possible resolution, AA set to 4x and AF to 8x

    That will give you an idea of how the GPU reacts under extreme pressure

    Bear in mind though that 3DMark01 is not as good a test of advanced shader performance as something like 3DMark05



    Make sense ?
    .
    "X800GT... snap it up while you still can"
    HEXUS
    ......................................August 2005

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Dual Monitor Graphics Card
    By hibby in forum Graphics Cards
    Replies: 4
    Last Post: 20-12-2004, 01:09 AM
  2. Replies: 13
    Last Post: 19-12-2004, 02:37 AM
  3. graphics card advice
    By eatstatic in forum Graphics Cards
    Replies: 3
    Last Post: 16-12-2004, 08:29 AM
  4. Decent low profile AGP graphics card?
    By kipdakip in forum PC Hardware and Components
    Replies: 2
    Last Post: 12-12-2004, 01:59 AM
  5. Advice on graphics card and monitor pls
    By FootballFanatic in forum Graphics Cards
    Replies: 8
    Last Post: 04-08-2004, 04:07 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •