Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 18

Thread: New Graphics Card giving artifacts...

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    New Graphics Card giving artifacts...

    I got a new graphics card yesterday, an Inno3D Nvidia 7600 GS 256MB AGP 4x/8x, which was an upgrade from a lower spec card that worked just fine... However when I tried testing my new card with a 3D game, the screen was filled with what I'm told are artifacts... Either way, it was totally unplayable (this game was Neverwinter Nights 2, which ran ok with the previous card)... And again I was having similar problems with most other 3D games I tried. So I checked the NVidia Control Centre, and the logo in the preview pane was completely distorted. These were the latest drivers, from the NVidia website... So I tried to install the drivers that came with the card... The preview pane was sorted... but I'm still having problems with a lot of games that worked fine before.. Any ideas would be muchly appreciated

  2. #2
    ***** Lurker
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    722
    Thanks
    2
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • d3fiant's system
      • Motherboard:
      • GB X58A-UDR3 FB11
      • CPU:
      • Core i7 950
      • Memory:
      • Corsair 12GB DDR3 1600
      • Storage:
      • 2x 120GB OCZ Agility SSD + 500GB SP F3
      • Graphics card(s):
      • GB Windforce GTX670 2GB
      • PSU:
      • 850W Akasa
      • Case:
      • Fractal R3
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 HP Retail
      • Monitor(s):
      • 24" 1920x1080 Iiyama LED
      • Internet:
      • 60MB VM

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    can you post some specs on ur system so we know what we are commenting on. Also uninstall the drivers u installed, along with any for your previous gfx card if they are still around then install the latest for ur OS from the Nvidia website, try Forceware 162.18 they will be fine. Also make sure the rest of ur system is up to date via windows update, chipset drivers etc.

    One other thing to make sure, sometimes u need to go into the BIOS and up the AGP aperture size to 256MB, not gonna pretend to understand why this is an issue but if I didnt have my old system bios set to 256MB (or higher) I got artifacts (865 mobo and 6800GT) without fail

    Let us know how u get on
    Last edited by d3fiant; 20-08-2007 at 10:14 AM.

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    I can't find anythin about aperture size

    my specs are...

    AMD Athlon XP 2200+
    1024 MB DDR SDRAM
    Windows XP SP 2

    and i'm not sure what else to put lol...

    for some reason if I turn the Hardware acceleration down one notch in the troubleshooting, the preview on the NVidia control panel starts lookin as it should.. but still a bit hit and miss with 3d programs

  4. #4
    Senior Member Mithrandir's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,746
    Thanks
    461
    Thanked
    370 times in 188 posts
    • Mithrandir's system
      • Motherboard:
      • Biostar TP45-HP
      • CPU:
      • C2D e4600 (w/ Xigmatek Red Scorpion)
      • Memory:
      • OCZ ReaperX (2x2gb)
      • Storage:
      • Samsung F1 500gb
      • Graphics card(s):
      • xfx 9600gt Alphadog edition
      • PSU:
      • Xigmatek NRP-MC651
      • Case:
      • Coolermaster Cavalier 3 silver (windowed)
      • Monitor(s):
      • Fujitsu Siemens SCALEOVIEW D22W-1

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    What PSU are you using?
    Cavalier-X: Biostar TP45-HP ¦ E4600@3.1ghz - Xigmatek Red Scorpion (OCZ Freeze) ¦ OCZ ReaperX 2x2gb (792mhz @ 4-4-4--12) ¦ Xigmatek NRP-MC651 ¦
    Palit 8800gt ¦ X-fi Fatal1ty Gamer ¦ Coolermaster Cavalier 3 (Silver/Windowed) ¦

    Poseidon Magma: MSI P45 Zilent ¦ E6300@3.0ghz - Coolermaster Hyper 212 (MX-2) ¦ Corsair 2x2gb (880mhz @ 5-5-5-15) ¦ Corsair HX450w ¦
    xfx 9600gt Alphadog edition (780/1950/1000) ¦ X-fi Gamer ¦ Gigabyte Poseiden ¦

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    493
    Thanks
    10
    Thanked
    34 times in 31 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    I'd say try to reseat the heatsink with good thermal paste

  6. #6
    Registered User
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    i'm not sure bout the PSU to be honest... probably not up to much, its jus the one that came with my PC a good few years back now.. is it possible the cards knackered? or would it produce such effects with not enough power?

  7. #7
    Senior Member Mithrandir's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    2,746
    Thanks
    461
    Thanked
    370 times in 188 posts
    • Mithrandir's system
      • Motherboard:
      • Biostar TP45-HP
      • CPU:
      • C2D e4600 (w/ Xigmatek Red Scorpion)
      • Memory:
      • OCZ ReaperX (2x2gb)
      • Storage:
      • Samsung F1 500gb
      • Graphics card(s):
      • xfx 9600gt Alphadog edition
      • PSU:
      • Xigmatek NRP-MC651
      • Case:
      • Coolermaster Cavalier 3 silver (windowed)
      • Monitor(s):
      • Fujitsu Siemens SCALEOVIEW D22W-1

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    My understanding is that if the PSU is not up to standard (providing sufficient stable power) then you might get artifacts. There should be a label with some info onto the PSU, if you can check again.
    Cavalier-X: Biostar TP45-HP ¦ E4600@3.1ghz - Xigmatek Red Scorpion (OCZ Freeze) ¦ OCZ ReaperX 2x2gb (792mhz @ 4-4-4--12) ¦ Xigmatek NRP-MC651 ¦
    Palit 8800gt ¦ X-fi Fatal1ty Gamer ¦ Coolermaster Cavalier 3 (Silver/Windowed) ¦

    Poseidon Magma: MSI P45 Zilent ¦ E6300@3.0ghz - Coolermaster Hyper 212 (MX-2) ¦ Corsair 2x2gb (880mhz @ 5-5-5-15) ¦ Corsair HX450w ¦
    xfx 9600gt Alphadog edition (780/1950/1000) ¦ X-fi Gamer ¦ Gigabyte Poseiden ¦

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Leeds
    Posts
    2,597
    Thanks
    80
    Thanked
    106 times in 94 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    Open your case and look at the big sticker on the side on the PSU. Write down the number of amps on the +12v rail(s). e.g. +12v = 18a

  9. #9
    Senior Member burble's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Olney
    Posts
    1,138
    Thanks
    8
    Thanked
    90 times in 89 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    Sounds like dodgy RAM on the video card to me.

  10. #10
    Registered+
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    295
    Thanks
    9
    Thanked
    10 times in 10 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    Dodgy PSU doesn't usually cause that, more likely shutting down, restarting, black screens etc. 7600 GS is very low power draw.

    My guess is the card is dead.

  11. #11
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    Quote Originally Posted by Tetras View Post
    Dodgy PSU doesn't usually cause that, more likely shutting down, restarting, black screens etc. 7600 GS is very low power draw.

    My guess is the card is dead.
    It does you know.
    If the power draw for the card is borderline then artifacting will occur.

  12. #12
    Registered User
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    okay.. i think my PSU is a BESTEC ATX1956-F... if someone who knows what they're looking for could give it a quick google would b greatly appreciated.. i'm new to all this stuff im afraid.. so we're thinking the either power issues, or the cards a duff?

  13. #13
    Senior Member Pob255's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The land of Brum
    Posts
    9,945
    Thanks
    572
    Thanked
    1,196 times in 1,099 posts
    • Pob255's system
      • Motherboard:
      • Asus M5A99X EVO
      • CPU:
      • PhenomII x4 955 & CM Hyper 212+
      • Memory:
      • 2x 4gb Corsair Vengence 1600mhz cas9
      • Storage:
      • 250gb SATA Westerndigital + 500gb samsung +1tb Samsung
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX560ti CuII
      • PSU:
      • Be Quiet E9 680w
      • Case:
      • HAF 912+
      • Operating System:
      • W7 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 21" ips something

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    BESTEC ATX1956-F = 200w cheap powersuply and your problem.

    Replaceing the PSU could solve it but there's a chance it's killed the card
    Get a decent PSU, if the problem is still there then clame innocence and RMA the card unless you got it 2nd hand/fleabay

    A good PSU (around 350w) will set you back around £35
    eg 350w FSP blue storm £32.60

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    kk thank you... well I guess it wouldnt hurt to ask for a replacement jus to check... n whilst im in the shop might as well have a look into new PSU's...


    thanx guys... if anyone comes up with anythin else, would b glad to hear...

  15. #15
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    Yep....officially a sh!te PSU.

    Replace and i would expect your problems to disappear.

    Take a look at the XCLIO's on Scan.
    Great but cheaper PSU's.

  16. #16
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    748
    Thanks
    14
    Thanked
    25 times in 25 posts
    • DratUK's system
      • Motherboard:
      • ASUS P877-V Pro
      • CPU:
      • I5 3570K with Antec Kuhler 920
      • Memory:
      • 8Gb Corsair Vengance
      • Storage:
      • 120Gb OCZ Vertex 2 Sandforce, 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • Palit Jetstream 670
      • PSU:
      • Enermax 720
      • Case:
      • Lian Li A10B
      • Operating System:
      • Win 7 64
      • Monitor(s):
      • Dell 24" 1900x1200
      • Internet:
      • VM 100

    Re: New Graphics Card giving artifacts...

    Blitzen is right. Often overlooked I have used these when budgets are tight. My son has the 550 modular running a 7900GTX with no problems.
    450 Watt X-Clio

    Or the FSP

    BlueStorm AX500-A
    Space in my skull

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ASUS Unveils External Graphics Card
    By GoNz0 in forum Graphics Cards
    Replies: 34
    Last Post: 02-04-2007, 12:01 PM
  2. Wrong Graphics Card
    By 360bhp in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 1
    Last Post: 21-06-2006, 09:29 AM
  3. AGP Graphics Card Upgrade
    By Palhil in forum Graphics Cards
    Replies: 15
    Last Post: 16-05-2006, 12:23 PM
  4. Graphics Card Quandry
    By muddyfox470 in forum Graphics Cards
    Replies: 2
    Last Post: 24-04-2006, 08:03 PM
  5. [Desperate] New GRAPHICS CARD - Monitor
    By LTP in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 10
    Last Post: 27-02-2006, 02:22 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •