Results 1 to 7 of 7

Thread: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

  1. #1
    Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Portsmouth
    Posts
    156
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • cocksy_boy's system
      • Motherboard:
      • GA-Z77X-UD5H
      • CPU:
      • Intel Core i5-3570K
      • Memory:
      • 2 X 4GB
      • Storage:
      • Crucial MX500 240GB
      • Graphics card(s):
      • inno 3D 8800GT 512Mb
      • PSU:
      • Corsair 650W ATX 120mm fan
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Win 10 x64
      • Monitor(s):
      • BenQ G2420HDBL 24", AG Neveo F-419 19"

    Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    Hi All,

    I seem to be having a small and curious problem. I have been checking out my USB ports, after Vista (Ultimate 32 bit) suddenly came up and said that one of my devices could work faster if it was plugged into a USB2.0 port.

    This confused me slightly, as I though all my ports were USB2.0. I checked the manual of my Gigabyte GA-965P-DS3 (rev 1.0), and sure enough it says that the motherboard has 4 x USB2.0/1.1 on the rear panel, and 3 x USB2.0/1.1 connectors on board for up to 6 additional ports.

    I checked my BIOS (F12), and sure enough, it is set to enable high speed USB, but when I check out my device manager i have the following in the USB section:

    Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2830
    Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2831
    Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2832
    Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2834
    Intel(R) ICH8 Family USB Universal Host Controller - 2835
    Intel(R) ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 2836
    Intel(R) ICH8 Family USB2 Enhanced Host Controller - 283A

    ....plus 7 USB root hubs, a composite device (my logitech wireless K/B & mouse), and printing support devices below.

    So there appears to be 2 problems - there is only 7 USB controllers there (not 10 - I have 10 USB ports, so should have 10 controllers, right?), and only 2 of them appear to be USB 2.0, when all of them should be!!

    Can anyone help me - maybe I've got it all wrong, but something doesn't feel right to me, and Vista says that the device is plugged into a slow USB port!! Many thanks in advance,

    Cocksy

  2. #2
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manchester
    Posts
    93
    Thanks
    3
    Thanked
    3 times in 3 posts
    • vhero's system
      • Motherboard:
      • Abit FP-IN9 SLI
      • CPU:
      • Core 2 Duo E4400
      • Memory:
      • 2 GIG DDR2 800
      • Storage:
      • 1.9TB
      • Graphics card(s):
      • Geforce 8800GT
      • PSU:
      • OCZ600SXS-EU GameXtreme
      • Case:
      • Gigabyte 3D Aurora
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate
      • Monitor(s):
      • 22" Widescreen
      • Internet:
      • 50Meg Cable Broadband

    Re: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    i have the same problem with my board i have my 4 default ports that are usb2 and a usb2 card and i get that message never could figure out what it was BUT if the device is USB1 even if your ports are USB2 it will give the message. I think my problem is a faulty card though

  3. #3
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,410
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    install the drivers.......... problem solved.
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

  4. #4
    Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Portsmouth
    Posts
    156
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • cocksy_boy's system
      • Motherboard:
      • GA-Z77X-UD5H
      • CPU:
      • Intel Core i5-3570K
      • Memory:
      • 2 X 4GB
      • Storage:
      • Crucial MX500 240GB
      • Graphics card(s):
      • inno 3D 8800GT 512Mb
      • PSU:
      • Corsair 650W ATX 120mm fan
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Win 10 x64
      • Monitor(s):
      • BenQ G2420HDBL 24", AG Neveo F-419 19"

    Re: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    Hi guys, cheers for the replies.

    The device is a 2.0 device, so should run at the higher speeds. Also, I have reinstalled the intel driver set quite recently, but will try again to see if that makes a difference.

    Cheers so far - any more thoughts?

  5. #5
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manchester
    Posts
    93
    Thanks
    3
    Thanked
    3 times in 3 posts
    • vhero's system
      • Motherboard:
      • Abit FP-IN9 SLI
      • CPU:
      • Core 2 Duo E4400
      • Memory:
      • 2 GIG DDR2 800
      • Storage:
      • 1.9TB
      • Graphics card(s):
      • Geforce 8800GT
      • PSU:
      • OCZ600SXS-EU GameXtreme
      • Case:
      • Gigabyte 3D Aurora
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate
      • Monitor(s):
      • 22" Widescreen
      • Internet:
      • 50Meg Cable Broadband

    Re: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    install the drivers.......... problem solved.
    sorry but thats a stupid answer as usb 2.0 drivers are installed by default with windows vista and has been since XP

  6. #6
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,410
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    Quote Originally Posted by vhero View Post
    sorry but thats a stupid answer as usb 2.0 drivers are installed by default with windows vista and has been since XP
    not nesseceraly, i had to install my drivers seperatly as vista and xp only pick them up as usb1.1
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

  7. #7
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manchester
    Posts
    93
    Thanks
    3
    Thanked
    3 times in 3 posts
    • vhero's system
      • Motherboard:
      • Abit FP-IN9 SLI
      • CPU:
      • Core 2 Duo E4400
      • Memory:
      • 2 GIG DDR2 800
      • Storage:
      • 1.9TB
      • Graphics card(s):
      • Geforce 8800GT
      • PSU:
      • OCZ600SXS-EU GameXtreme
      • Case:
      • Gigabyte 3D Aurora
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate
      • Monitor(s):
      • 22" Widescreen
      • Internet:
      • 50Meg Cable Broadband

    Re: Help! USB ports are not Enhanced: 965P-DS3 (ICH8), Vista.

    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    not nesseceraly, i had to install my drivers seperatly as vista and xp only pick them up as usb1.1
    really never heard that b4 might be what my prob is the prob is where can you get usb 2.0 drivers for vista since it comes with them already i'm guessing your talking about a force install of drivers

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 10
    Last Post: 19-04-2007, 10:17 PM
  2. Replies: 7
    Last Post: 16-04-2007, 05:49 PM
  3. Replies: 3
    Last Post: 09-03-2007, 11:57 AM
  4. PS2 Pad - USB Adapter - Vista 64bit
    By ajbrun in forum PC Hardware and Components
    Replies: 6
    Last Post: 04-03-2007, 04:26 PM
  5. Vista and usb flash booting
    By TheAnimus in forum Software
    Replies: 8
    Last Post: 18-01-2007, 11:27 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •