Results 1 to 9 of 9

Thread: Windows 7 BSOD on Startup

  1. #1
    Master Browser PeteSmith's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    LV-426
    Posts
    660
    Thanks
    44
    Thanked
    45 times in 42 posts
    • PeteSmith's system
      • Motherboard:
      • ABIT IP35 Pro
      • CPU:
      • Q6600 G0
      • Memory:
      • 4x1GB 8500 Crucial Ballistix
      • Storage:
      • System: Crucial 128GB M4 SSD Storage: 2x500GB WD5000AAKS
      • Graphics card(s):
      • GTX 650
      • PSU:
      • Corsair HX 620
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 2407WFP-HC

    Windows 7 BSOD on Startup

    My PC got stuck this morning during POST while checking memory frequency, it would hang before reporting the operating frequency of the memory. My system has been stable for the last year and i have not made any hardware changes to it what so ever. (Installed Windows 7 RC when it was released, it has been stable since)

    I went into the BIOS and reset everything to default, same problem. If i press a key while it's trying to determine my memory frequency it will skip to loading windows. Windows 7 starts to load and 2 seconds later will BSOD. Every time.

    I'm a little puzzled by this as you can imagine. Windows 7 has been very stable and i have not received any BSOD's before this morning. Almost like something has gone kaput overnight.

    I will swap the memory out and see if that helps, otherwise i guess it might be the PSU. Does anyone have any other suggestions for what i might try? Thanks.

    P.S I was looking forward to a nice relaxing Sunday away from computers and now this, it's almost like they know isn't it!!
    Main PC : Abit IP35-Pro | Q6600 G0 @ 3GHz | 4x1GB Crucial Ballistix 8500 | MSI N460 GTX HAWX | 1 x Crucial M4 128GB SSD | Antec 182 | Corsair HX620 | Dell 2407WFP-HC | Windows 10 x64
    Server : HP MicroServer N40L | 16 GB RAM | 4 X 1 GB Samsung Spinpoint F1 | ESXi 6.0 NAS : Synology DS-408 - 4 x 3GB WD RED HTPC : Acer Revo RL70 | LibreElec

  2. #2
    Headless Chicken Terbinator's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    7,310
    Thanks
    1,095
    Thanked
    672 times in 550 posts
    • Terbinator's system
      • Motherboard:
      • ASRock H61M
      • CPU:
      • Intel Xeon 1230-V3
      • Memory:
      • Geil Evo Corsa 2133/8GB
      • Storage:
      • M4 128GB, 2TB WD Red
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX Titan
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Coolermaster 130
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U2711H
      • Internet:
      • Virgin Media 60Mb.

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    Sounds like a memory problem but you sig does say Q6600 @ 3Ghz. Did you return the bus speed to stock as well or just the RAM ?

  3. #3
    Master Browser PeteSmith's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    LV-426
    Posts
    660
    Thanks
    44
    Thanked
    45 times in 42 posts
    • PeteSmith's system
      • Motherboard:
      • ABIT IP35 Pro
      • CPU:
      • Q6600 G0
      • Memory:
      • 4x1GB 8500 Crucial Ballistix
      • Storage:
      • System: Crucial 128GB M4 SSD Storage: 2x500GB WD5000AAKS
      • Graphics card(s):
      • GTX 650
      • PSU:
      • Corsair HX 620
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 2407WFP-HC

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    yes returned all settings to factory.
    Main PC : Abit IP35-Pro | Q6600 G0 @ 3GHz | 4x1GB Crucial Ballistix 8500 | MSI N460 GTX HAWX | 1 x Crucial M4 128GB SSD | Antec 182 | Corsair HX620 | Dell 2407WFP-HC | Windows 10 x64
    Server : HP MicroServer N40L | 16 GB RAM | 4 X 1 GB Samsung Spinpoint F1 | ESXi 6.0 NAS : Synology DS-408 - 4 x 3GB WD RED HTPC : Acer Revo RL70 | LibreElec

  4. #4
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,409
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    Do you have another comp to download and burn memtest?
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

  5. #5
    Master Browser PeteSmith's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    LV-426
    Posts
    660
    Thanks
    44
    Thanked
    45 times in 42 posts
    • PeteSmith's system
      • Motherboard:
      • ABIT IP35 Pro
      • CPU:
      • Q6600 G0
      • Memory:
      • 4x1GB 8500 Crucial Ballistix
      • Storage:
      • System: Crucial 128GB M4 SSD Storage: 2x500GB WD5000AAKS
      • Graphics card(s):
      • GTX 650
      • PSU:
      • Corsair HX 620
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 2407WFP-HC

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    I'm running memtest now, i have tried each dimm individually in the pc, but it restarts as soon as win 7 starts to load. I have also had ubuntu running from the disc (in memory) and not had any issues with that. I'm starting to think its the win 7 installation that's corrupt. I will post back with memtest results.
    Main PC : Abit IP35-Pro | Q6600 G0 @ 3GHz | 4x1GB Crucial Ballistix 8500 | MSI N460 GTX HAWX | 1 x Crucial M4 128GB SSD | Antec 182 | Corsair HX620 | Dell 2407WFP-HC | Windows 10 x64
    Server : HP MicroServer N40L | 16 GB RAM | 4 X 1 GB Samsung Spinpoint F1 | ESXi 6.0 NAS : Synology DS-408 - 4 x 3GB WD RED HTPC : Acer Revo RL70 | LibreElec

  6. #6
    Master Browser PeteSmith's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    LV-426
    Posts
    660
    Thanks
    44
    Thanked
    45 times in 42 posts
    • PeteSmith's system
      • Motherboard:
      • ABIT IP35 Pro
      • CPU:
      • Q6600 G0
      • Memory:
      • 4x1GB 8500 Crucial Ballistix
      • Storage:
      • System: Crucial 128GB M4 SSD Storage: 2x500GB WD5000AAKS
      • Graphics card(s):
      • GTX 650
      • PSU:
      • Corsair HX 620
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 2407WFP-HC

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    Pass complete, no errors. I will attempt to repair the Win7 installation, otherwise i guess i need to re-install. Doesn't explain how it got stuck during post though.
    Main PC : Abit IP35-Pro | Q6600 G0 @ 3GHz | 4x1GB Crucial Ballistix 8500 | MSI N460 GTX HAWX | 1 x Crucial M4 128GB SSD | Antec 182 | Corsair HX620 | Dell 2407WFP-HC | Windows 10 x64
    Server : HP MicroServer N40L | 16 GB RAM | 4 X 1 GB Samsung Spinpoint F1 | ESXi 6.0 NAS : Synology DS-408 - 4 x 3GB WD RED HTPC : Acer Revo RL70 | LibreElec

  7. #7
    Master Browser PeteSmith's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    LV-426
    Posts
    660
    Thanks
    44
    Thanked
    45 times in 42 posts
    • PeteSmith's system
      • Motherboard:
      • ABIT IP35 Pro
      • CPU:
      • Q6600 G0
      • Memory:
      • 4x1GB 8500 Crucial Ballistix
      • Storage:
      • System: Crucial 128GB M4 SSD Storage: 2x500GB WD5000AAKS
      • Graphics card(s):
      • GTX 650
      • PSU:
      • Corsair HX 620
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 2407WFP-HC

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    Up and running again after a fresh windows 7 install. Still not sure what caused it. Miffed that it occupied so much of my sunday but not harm done thankfully everything was backup up.
    Main PC : Abit IP35-Pro | Q6600 G0 @ 3GHz | 4x1GB Crucial Ballistix 8500 | MSI N460 GTX HAWX | 1 x Crucial M4 128GB SSD | Antec 182 | Corsair HX620 | Dell 2407WFP-HC | Windows 10 x64
    Server : HP MicroServer N40L | 16 GB RAM | 4 X 1 GB Samsung Spinpoint F1 | ESXi 6.0 NAS : Synology DS-408 - 4 x 3GB WD RED HTPC : Acer Revo RL70 | LibreElec

  8. #8
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,714
    Thanks
    1,490
    Thanked
    919 times in 790 posts

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    I've had a few BSODs with Windows 7 RC, I think it's just because it's technically still in testing so I wouldn't worry about it. Like you said, just keep everything backed up.

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Windows 7 BSOD on Startup

    Hi,

    During Windows 7 startup, sometimes blue screen will appear. This usually happens due to incorrect installation of any hardware or software. Most of the problems are caused due to incorrect software installation. It conflicts with other programs and create BSOD errors. One way to get rid of such issues is boot into safe mode and uninstall the conflicted software. Still if you cannot get rid of that, you may run system restore. This will restore your computer to an earlier date before installing that software.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 123
    Last Post: 19-11-2015, 10:22 PM
  2. The future of OS/2 - Open source or not?
    By Steve in forum HEXUS News
    Replies: 11
    Last Post: 18-07-2009, 08:06 PM
  3. Replies: 5
    Last Post: 27-08-2008, 09:20 AM
  4. BSOD trying to install windows
    By Tumble in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 8
    Last Post: 22-02-2008, 10:45 PM
  5. How do I restore "Show Desktop" icon in the Quick Launch bar of Windows?
    By davidstone28 in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 7
    Last Post: 09-01-2006, 01:02 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •