Results 1 to 15 of 15

Thread: 4Gb RAM Won't boot :(

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Cheshire...
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Laybob's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5N32-E SLI 680i
      • CPU:
      • Q6600 Watercooled
      • Memory:
      • 3Gb Corsair 800Mz DHX
      • Storage:
      • 500Gb Samsung HD501LJ and 500Gb external WD MyBook
      • Graphics card(s):
      • XFX 8800GT Extreme Watercooled
      • PSU:
      • CoolerMaster 700W Modular
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Vista Home Premium 32-bit
      • Monitor(s):
      • 17" 1280x1024... Old...
      • Internet:
      • Something bad...

    Angry 4Gb RAM Won't boot :(

    Hi,
    I use Vista 32-bit and i know there is problems with the 4Gb of RAM issue... i understand that if you try to use 4Gb of RAM in Vista 32-bit then not all of it will be recognized due to my 512Mb VRAM on the Graphics Card and some BIOS memory. The trouble i am having is that when i put in all 4 identical 1Gb 5-5-5-18 800Mz sticks... it just doesn't boot. It gets past the BIOS post and then tells me there is an error with Vista's boot files, however when i take 1 stick out and run only 3Gb it boots up fine.
    I was wondering if there is a know workaround and if anybody could help me because i have looked about (searched Google e.t.c) and cant find anything
    Thanks in advance
    Laybob

  2. #2
    finding nemo staffsMike's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11,497
    Thanks
    197
    Thanked
    794 times in 741 posts
    • staffsMike's system
      • Motherboard:
      • evga 680i
      • CPU:
      • e6600
      • Memory:
      • geil ultra pc6400
      • Storage:
      • WD 320gb
      • Graphics card(s):
      • leadtek 8800 GTS 640mb
      • PSU:
      • ocz gameXstream 700w
      • Case:
      • akasa eclipse
      • Monitor(s):
      • dell 2007wfp and Lg L194WT
      • Internet:
      • pipex homecall

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Perhaps they aren't set at the correct voltage in the bios? Or one of them is a duff stick?

    Tried memtest?

  3. #3
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,862
    Thanks
    632
    Thanked
    1,190 times in 943 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    http://forums.microsoft.com/TechNet/...2561&SiteID=17

    i asked google your question and got this

  4. #4
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,409
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Quote Originally Posted by Laybob View Post
    4 identical 1Gb
    i think thats the key TBH, some boards don't like 4 DIMMs unless you up the NB voltage a little bit...

    but try what staffsMike says first to rule that out...
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

  5. #5
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Most Northbridges need more voltage to run 4 sticks. My QuadGT won't post with 4 sticks without a boost to it.
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  6. #6
    Registered User
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Cheshire...
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Laybob's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5N32-E SLI 680i
      • CPU:
      • Q6600 Watercooled
      • Memory:
      • 3Gb Corsair 800Mz DHX
      • Storage:
      • 500Gb Samsung HD501LJ and 500Gb external WD MyBook
      • Graphics card(s):
      • XFX 8800GT Extreme Watercooled
      • PSU:
      • CoolerMaster 700W Modular
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Vista Home Premium 32-bit
      • Monitor(s):
      • 17" 1280x1024... Old...
      • Internet:
      • Something bad...

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Any ideas what voltage to up it to? this is the RAM: the webproduct ID from scan is 585722 (i cant post links yet lol)
    I've never tampered with voltage before... done a little Mz tweaking though lol
    Thanks for your help.
    Also i've heard memtest mentioned before but not used it yet, i'll give it a try although how can i use it if i cant boot with all the RAM? is it a software program? sorry, i'm a little 'inexperienced' in this area
    Thanks,
    Adam

  7. #7
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,409
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    just bump the voltage up a notch and see if it stabilises it, and just try it a notch at a time
    it shouldn't need too much, and if it isn't working after you've bumped it by 5 (dependant on the size of the increases....) or so notches then i'd try other areas

    and memtest86+ you just download it, burn it to a disc and boot from it and allow it to test the memory with a few passes
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

  8. #8
    Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    172
    Thanks
    1
    Thanked
    7 times in 7 posts

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    are you using the bios default volt (1.8v?) on the rams? may bump that up a bit as well

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Cheshire...
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Laybob's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5N32-E SLI 680i
      • CPU:
      • Q6600 Watercooled
      • Memory:
      • 3Gb Corsair 800Mz DHX
      • Storage:
      • 500Gb Samsung HD501LJ and 500Gb external WD MyBook
      • Graphics card(s):
      • XFX 8800GT Extreme Watercooled
      • PSU:
      • CoolerMaster 700W Modular
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Vista Home Premium 32-bit
      • Monitor(s):
      • 17" 1280x1024... Old...
      • Internet:
      • Something bad...

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Ok... I'm on holiday at the moment so i'll give memtest a try when i get home.
    About the voltage, it is set to 'auto' so i'm not sure what the 'auto' voltage actually is, what is an average voltage for me to start at?. I'm on an ASUS P5N32-E SLI Mobo if that helps...
    Thanks for all your help

  10. #10
    No-one's Fanboi Thorsson's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Neverneverland
    Posts
    2,749
    Thanks
    47
    Thanked
    93 times in 92 posts
    • Thorsson's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-V PRO
      • CPU:
      • i5 3570k
      • Memory:
      • 2x8Gb Corsair Vengeance PC1866
      • Storage:
      • 256M4 SSD; 2Tb 7200RPM Barracuda; 2Tb Linkstation
      • Graphics card(s):
      • EVGA GTX970 SC
      • PSU:
      • Corsair HX650
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Win10 64
      • Monitor(s):
      • Dell 2515H
      • Internet:
      • Fibre Optic 30Mb

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Auto is generally 1.8v. Some RAM needs more. But check that yours does before upping it.

  11. #11
    Registered+
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    West Midlands
    Posts
    51
    Thanks
    14
    Thanked
    4 times in 3 posts
    • Dano's system
      • Motherboard:
      • Asus P5N32-E SLi
      • CPU:
      • Intel C2D E6320 @ 2.71GHz/ CoolerMaster S200
      • Memory:
      • Corsair 4x1GB PC2-6400 XMS2
      • Storage:
      • WD 80GB SATA2 + MAXTOR 320GB SATA2
      • Graphics card(s):
      • Zotac 9800GT 512MB
      • PSU:
      • CoolerMaster RealPower M700
      • Case:
      • Sunbeam Samurai
      • Operating System:
      • Win XP Pro 32bit
      • Monitor(s):
      • 20.1" Philips Brilliance 200WP7ES
      • Internet:
      • Virgin Media 2MB

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    I am using the P5N32-E SLI and having the same problem as well, but I am using Win XP 32bit. Will try to increase the NB volt and see what happens next.

  12. #12
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Quote Originally Posted by Dano View Post
    I am using the P5N32-E SLI and having the same problem as well, but I am using Win XP 32bit. Will try to increase the NB volt and see what happens next.
    You are probably aware of this already, but even when you fix the booting issue, Windows XP (32bit) will not support the full 4gig
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  13. #13
    Banned
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Who Cares!
    Posts
    4,092
    Thanks
    8
    Thanked
    61 times in 52 posts

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Could it be that your mobo does not like that make of ram?

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    West Midlands
    Posts
    51
    Thanks
    14
    Thanked
    4 times in 3 posts
    • Dano's system
      • Motherboard:
      • Asus P5N32-E SLi
      • CPU:
      • Intel C2D E6320 @ 2.71GHz/ CoolerMaster S200
      • Memory:
      • Corsair 4x1GB PC2-6400 XMS2
      • Storage:
      • WD 80GB SATA2 + MAXTOR 320GB SATA2
      • Graphics card(s):
      • Zotac 9800GT 512MB
      • PSU:
      • CoolerMaster RealPower M700
      • Case:
      • Sunbeam Samurai
      • Operating System:
      • Win XP Pro 32bit
      • Monitor(s):
      • 20.1" Philips Brilliance 200WP7ES
      • Internet:
      • Virgin Media 2MB

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Quote Originally Posted by Agent View Post
    You are probably aware of this already, but even when you fix the booting issue, Windows XP (32bit) will not support the full 4gig
    I know that XP 32 bit won't recognise all the 4G RAM, i am planning to upgrade to Vista 64bit also to take the full advantage of DX10.

    UPDATES: The RAM voltage was set at 2.1V and the NB voltage was set up to 1.45V, but I still can't get the PC boost up using 4G RAM.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    679
    Thanks
    13
    Thanked
    43 times in 43 posts

    Re: 4Gb RAM Won't boot :(

    Specifically its the MCH voltage you want increase, on the P35 boards that I have there are different voltages for the fsb and MCH etc.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2GB vs 4GB RAM in Vista?
    By Ph4ZeD in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 20
    Last Post: 05-08-2008, 05:23 PM
  2. 2gb of ram or 4gb of ram
    By fortune2k in forum PC Hardware and Components
    Replies: 15
    Last Post: 17-11-2007, 09:43 PM
  3. ip35 pro & Vista 64 with 4Gb ram any problems
    By RobTi in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 6
    Last Post: 21-08-2007, 10:10 PM
  4. Added more ram, now computer doesn't boot :(
    By AtomicFuse in forum PC Hardware and Components
    Replies: 9
    Last Post: 17-08-2007, 10:33 AM
  5. 4Gb of Ram in a Vista 64-bit and xp Dual Boot system
    By StaffsKieran in forum PC Hardware and Components
    Replies: 13
    Last Post: 04-07-2007, 10:31 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •