Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 20

Thread: pc turns off before POST

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    pc turns off before POST

    got a wierd issue here,

    when the power button is pressed, the fans and everything powers up, then after about 6 - 7 seconds it powers off and starts like normal (posts after a second or 2).

    when i say it powers off and starts like normal, what happens is that all the fans stops working for a second and then its as though the power button has been pressed.

    the pc works fine for about an hour and then crashes, but i think this is because my hard drive is slightly faulty.

    could this be becuase i have turned the SMART feature of the hard drive off? (like i said above the hard drive is faulty and and gives a smart error message at post.

    or could it be the simple fact of the hard drive being faulty?

  2. #2
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,438
    Thanks
    2,719
    Thanked
    2,821 times in 1,734 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy

    Re: pc turns off before POST

    is it a Gigabyte mobo?

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    Re: pc turns off before POST

    Quote Originally Posted by Zak33 View Post
    is it a Gigabyte mobo?

    no, its an abit, i think av8 or something, its my brothers pc, so not 100%

    do you think its the mobo?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    Re: pc turns off before POST

    anyone any ideas?

  5. #5
    Pork & Beans Powerup Phage's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kent
    Posts
    6,106
    Thanks
    1,525
    Thanked
    581 times in 497 posts
    • Phage's system
      • Motherboard:
      • Asus Crosshair VI
      • CPU:
      • 1700x @ 3.9
      • Memory:
      • 16Gb Corsair LPX
      • Storage:
      • Samsung 960 512Gb + 2Tb Seagate SSHD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 1080ti
      • PSU:
      • BeQuiet 850w
      • Case:
      • Fractal R4
      • Operating System:
      • W10 64
      • Monitor(s):
      • Agon Gsync

    Re: pc turns off before POST

    Odd one...
    I'd lean towards the Mainboard as well.
    Have you run memtest ?
    Society's to blame,
    Or possibly Atari.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    Re: pc turns off before POST

    i haven't done much testing really, as the pc still works, well it does crash after an hour or so though.

    its really annoying as i always try to find ways to have the system boot faster and then this just kills it.

    Quote Originally Posted by Phage View Post
    Odd one...
    I'd lean towards the Mainboard as well.
    Have you run memtest ?

  7. #7
    ***** Lurker
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    722
    Thanks
    2
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • d3fiant's system
      • Motherboard:
      • GB X58A-UDR3 FB11
      • CPU:
      • Core i7 950
      • Memory:
      • Corsair 12GB DDR3 1600
      • Storage:
      • 2x 120GB OCZ Agility SSD + 500GB SP F3
      • Graphics card(s):
      • GB Windforce GTX670 2GB
      • PSU:
      • 850W Akasa
      • Case:
      • Fractal R3
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 HP Retail
      • Monitor(s):
      • 24" 1920x1080 Iiyama LED
      • Internet:
      • 60MB VM

    Re: pc turns off before POST

    I've had similar and because of two reasons, the first is bad contact between the CPU and HSF and the shutdown was a thermal warning, the second was a PSU issue, a cheap noname OEM that ended up in the bin. Since I've always used abit mobos I've found that they sometimes get themselves in a twist, cmos reset and/or formware upgrade is advised although now support is non existant apart from some great peeps on here

  8. #8
    Pork & Beans Powerup Phage's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kent
    Posts
    6,106
    Thanks
    1,525
    Thanked
    581 times in 497 posts
    • Phage's system
      • Motherboard:
      • Asus Crosshair VI
      • CPU:
      • 1700x @ 3.9
      • Memory:
      • 16Gb Corsair LPX
      • Storage:
      • Samsung 960 512Gb + 2Tb Seagate SSHD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 1080ti
      • PSU:
      • BeQuiet 850w
      • Case:
      • Fractal R4
      • Operating System:
      • W10 64
      • Monitor(s):
      • Agon Gsync

    Re: pc turns off before POST

    Quote Originally Posted by vti_786 View Post
    i always try to find ways to have the system boot faster and then this just kills it.
    What did you do ? Could this cause your instability ?
    Society's to blame,
    Or possibly Atari.

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    453
    Thanks
    27
    Thanked
    47 times in 44 posts
    • mac124's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • Intel i5 750 @ 4Ghz
      • Memory:
      • 8GB Mushkin Redline 2133
      • Storage:
      • 40Gb Mushkin SSD + 500GB F3
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX580.
      • PSU:
      • Evo Blue 650
      • Case:
      • Akasa Infiniti
      • Operating System:
      • Windows 7 64
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung
      • Internet:
      • 1Mb thanks to living in the sticks.

    Re: pc turns off before POST

    Asus boards used to that when overclocked, it was "one of them things" ??
    Hack: i5 2500~ASROCK Z68 EXTREME4 GEN3~8GB Vengance~HD4770~ ANTEC 302~CX600.
    Gamer: i7 3820 @ 4.4Ghz~MSI X79A-GD65~16GB Redline 2133~Gigabyte GTX580~TT A90~CM SILENT PRO 1000w.



  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    Re: pc turns off before POST

    i have not overclocked it in anyway, it was a new build with second hand parts, when i say i try to get the best possible boot, i mean, stopping all the start programs, buying fast hardware etc, but this is obviously a hardware issue as i have not even tampered with any settings for overclocking and its been like this from start, i just didn't know where to start.

    just also realised its an asus motherboard, sorry for the mix up

    Motherboard: Asus A8R-MVP
    cpu: athlon 4400 x2
    RAM: 2gb ddr1
    PSU: FSP, 500watt blue storm
    HDD: 500GB WD 16mb (shows SMART fault at startup, reallocated sectors or something)




    Quote Originally Posted by Phage View Post
    What did you do ? Could this cause your instability ?
    Quote Originally Posted by mac124 View Post
    Asus boards used to that when overclocked, it was "one of them things" ??

  11. #11
    Pork & Beans Powerup Phage's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kent
    Posts
    6,106
    Thanks
    1,525
    Thanked
    581 times in 497 posts
    • Phage's system
      • Motherboard:
      • Asus Crosshair VI
      • CPU:
      • 1700x @ 3.9
      • Memory:
      • 16Gb Corsair LPX
      • Storage:
      • Samsung 960 512Gb + 2Tb Seagate SSHD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 1080ti
      • PSU:
      • BeQuiet 850w
      • Case:
      • Fractal R4
      • Operating System:
      • W10 64
      • Monitor(s):
      • Agon Gsync

    Re: pc turns off before POST

    Heat ? What temps are you getting ?
    Could be the HDD, Can you remove and boot from a DVD and see if it repeats.
    Society's to blame,
    Or possibly Atari.

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    Re: pc turns off before POST

    it does it on a cold boot as well as normal booting, so i doubt its the temps, the cpu is around 40c.

    i will have to try booting from the cd tomorrow (like iv said its my brothers pc)

    but just to make it clear, when you say boot from CD, could that be the windows cd yes?

    and do i have to take hdd out or just have that as my secondary boot item?

    Quote Originally Posted by Phage View Post
    Heat ? What temps are you getting ?
    Could be the HDD, Can you remove and boot from a DVD and see if it repeats.

  13. #13
    Pork & Beans Powerup Phage's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kent
    Posts
    6,106
    Thanks
    1,525
    Thanked
    581 times in 497 posts
    • Phage's system
      • Motherboard:
      • Asus Crosshair VI
      • CPU:
      • 1700x @ 3.9
      • Memory:
      • 16Gb Corsair LPX
      • Storage:
      • Samsung 960 512Gb + 2Tb Seagate SSHD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 1080ti
      • PSU:
      • BeQuiet 850w
      • Case:
      • Fractal R4
      • Operating System:
      • W10 64
      • Monitor(s):
      • Agon Gsync

    Re: pc turns off before POST

    Yes the Windows DVD. It should boot from that, provided your boot order has the optical up first.
    I'd remove the HDD completely, to ensure that any instability can be ruled out., or possibly swap it with a random good HDD
    Society's to blame,
    Or possibly Atari.

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    London
    Posts
    78
    Thanks
    10
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Valvo's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-MA770T-UD3P
      • CPU:
      • AMD Phenom II X3
      • Memory:
      • 4GB (2x2GB) Corsair Dominator DDR3
      • Storage:
      • 1TB Samsung
      • Graphics card(s):
      • HD 4870 ASUS
      • PSU:
      • 450W Corsair
      • Case:
      • Gaming Case ATX/mATX
      • Operating System:
      • Windows XP
      • Monitor(s):
      • Dell 20"
      • Internet:
      • BT

    Re: pc turns off before POST

    Try checking if any of the PSU cables are loose on components such as the GPU or MOBO. If not then check if the start switch cable is also in its slot properly.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    542
    Thanks
    10
    Thanked
    12 times in 12 posts

    Re: pc turns off before POST

    im pretty sure all the psu cables are correct and in securely.

    but i always get confused with the awkward power, reset cables, can never tell if they are correct place, do they have a positive and negative aswell? if so how do you tell?

    Quote Originally Posted by Valvo View Post
    Try checking if any of the PSU cables are loose on components such as the GPU or MOBO. If not then check if the start switch cable is also in its slot properly.

  16. #16
    Registered+
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    London
    Posts
    78
    Thanks
    10
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Valvo's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-MA770T-UD3P
      • CPU:
      • AMD Phenom II X3
      • Memory:
      • 4GB (2x2GB) Corsair Dominator DDR3
      • Storage:
      • 1TB Samsung
      • Graphics card(s):
      • HD 4870 ASUS
      • PSU:
      • 450W Corsair
      • Case:
      • Gaming Case ATX/mATX
      • Operating System:
      • Windows XP
      • Monitor(s):
      • Dell 20"
      • Internet:
      • BT

    Re: pc turns off before POST

    No, there is no positive and negative end.. it should all be good... I had a similar problem.. i had 2 PSU slots on my GPU only put PSU wire in and it would start for 5 secs then stop. Im not sure about any other solutions apart from reconnecting the wires securely. Anyway.. Good luck hope i helped.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help - PC Boots & Reboots Endlessly (But No Post)
    By UseItNow in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 8
    Last Post: 04-08-2009, 04:15 PM
  2. fatal1ty an9 32x - c1 or 5d post error
    By toddjeffery01 in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 5
    Last Post: 30-06-2009, 07:47 AM
  3. IP35 won't post...
    By SebastianG in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 2
    Last Post: 21-04-2009, 11:24 PM
  4. Subscriptions count vs Post count (RoFL warning)
    By baius in forum General Discussion
    Replies: 51
    Last Post: 08-04-2009, 08:08 PM
  5. System with NF-M2 nView turns on, then quickly turns off
    By problemo in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 10
    Last Post: 07-06-2007, 09:08 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •