Results 1 to 7 of 7

Thread: WMP - 144k & 50% usage?

  1. #1
    Formerly known as Andehh Andeh13's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Northampton
    Posts
    3,335
    Thanks
    855
    Thanked
    256 times in 151 posts
    • Andeh13's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-P35
      • CPU:
      • Intel Q6600
      • Memory:
      • 4gb Corsair XMS2 800mhz
      • Storage:
      • 1 x 250gb Western Digital AAKS, 2 x 500gb Western Digital AAKS, 1TB WD Caviar Green
      • Graphics card(s):
      • BFG Geforce 8800GTS 512mb
      • PSU:
      • Corsair HX520
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Windows 7 64bit
      • Monitor(s):
      • Samsung 24" & Sony 17"
      • Internet:
      • Virgin 10mb... hate them!

    WMP - 144k & 50% usage?

    Just started using my new pc on a regular basis now, inc listening ot my music via WMP. Recently iv noticed WMP eats up a helluvalot of CPU & memory resources(more then usual), we are taking a min of 50k, and averaging 120k - 150k, enough to cause itself to lagg & jutter the music.

    Our old PC never had this problem and WMP rarely went higher then 25k so somethings up. So far iv upgraded to the b2 of WMP 11 hopeing it would correct itself but so far no luck, it still sits there eating 100k+ memory and 50% CPU usage.

    There are no plugins, and im running duel core 6300, gig ram, 7900GT etc, Xp patched up to the eyes.

    Any idea what could be causing this? Its a nightmare when it comes to playing games & running it in the background.

    cheers guys.

    edit: i dont plan on changing players, used WMP for too long to change & cba with the hassle of switching, but thanks for the would-be suggesions anyway.
    Last edited by Andeh13; 03-09-2006 at 01:06 AM.

  2. #2
    Large Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    3,720
    Thanks
    47
    Thanked
    99 times in 64 posts
    150K? That's miniscule...
    To err is human. To really foul things up ... you need a computer.

  3. #3
    Formerly known as Andehh Andeh13's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Northampton
    Posts
    3,335
    Thanks
    855
    Thanked
    256 times in 151 posts
    • Andeh13's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-P35
      • CPU:
      • Intel Q6600
      • Memory:
      • 4gb Corsair XMS2 800mhz
      • Storage:
      • 1 x 250gb Western Digital AAKS, 2 x 500gb Western Digital AAKS, 1TB WD Caviar Green
      • Graphics card(s):
      • BFG Geforce 8800GTS 512mb
      • PSU:
      • Corsair HX520
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Windows 7 64bit
      • Monitor(s):
      • Samsung 24" & Sony 17"
      • Internet:
      • Virgin 10mb... hate them!
    not for me it isnt, old PC used to handle music fine at 22k. Minimised or in a 'low-fat' skin mode it eats up even more, bouncing off 220k and 50-60% CPU usage.

    This causes the whole PC to lagg, making typing near impossible due to the delay, not yet tried it with any serious games like BF2 or Ut2k4 but the results cant be pritty.

    Had to stop the music in order to type this reply.



    edit: might not be the memory that causes the problems, could be the high CPU usage, but tbh i dont know which of these values is more important/causing the problem.

  4. #4
    hi unreal's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    East London & Birmingham City Uni
    Posts
    3,657
    Thanks
    14
    Thanked
    37 times in 30 posts
    • unreal's system
      • Motherboard:
      • Intel iMac 20" & Macbook
      • CPU:
      • Intel Core 2 Duo T7200 2.0Ghz
      • Memory:
      • 4gb DDR667
      • Storage:
      • 1TB 7200 Int + 1.5Tb Ext
      • Graphics card(s):
      • ATi Radeon 2400XT
      • PSU:
      • 95W or something?
      • Case:
      • Intel iMac 20" Aluminium
      • Operating System:
      • OSX Snow Leopard (Win 7 x64 on Macbook Bootcamp)
      • Monitor(s):
      • 20" @ 1680x1050 & 27" 1080p HDTV
      • Internet:
      • O2 10mb
    I used to get the same thing with WMP after version 9 or something, I used to love using it until it slowly started to lag over time and made playing games horrible at the same time. And that bluddy dumb lag where the player freezes for like 20 seconds after a new song has started, which is really annoying if you really don't fancy listening to what's next.

    As for me, I'm afraid I moved media player. I moved to iTunes, but it's upped like 2 or 3 versions to 6.something now, and now this is very laggy after the next track starts

    As for my problem, although you stated you don't want to, I moved to another Media Player. Different ones always seem a bit crap at first because you aren't used to it but sometimes its simply better. I use Foobar2000 for my games media player which has extremely low usage, and good customizability (in terms of plug-ins, functionality, etc). I still use iTunes for normal music playing.


    However since you use dual core, perhaps you can assign one core to WMP and another core to a game?


    Hope you can perhaps find something useful out of all that!

  5. #5
    Senior Member ajbrun's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    York, England
    Posts
    4,840
    Thanks
    4
    Thanked
    25 times in 13 posts
    Try winamp?

  6. #6
    Senior Member ExceededGoku's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Lincolnshire, UK
    Posts
    1,577
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    sounds like buggy codecs http://www.free-codecs.com, get yourself some K-Lite mega codecs
    Core 2 Duo E6600 @ 3.2Ghz (400Mhzx8) 1.52V (set in bios, 1.47v real) | 4GB GeIL PC6400 4-4-4-12 | Gigabyte DQ6 @ 1600Mhz | HD2900XT 1GB | Enermax Infiniti 720W | Silverstone TJ07-B with custom watercooling | BenQ FP241WZ
    3dmark05 - 13140 | 3dmark06 - 6698 | SuperPi 1M - 15s

  7. #7
    Senior Member FatalSaviour's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    London/Oxford/York
    Posts
    1,876
    Thanks
    42
    Thanked
    12 times in 11 posts
    • FatalSaviour's system
      • Motherboard:
      • MSI P55-GD80
      • CPU:
      • Intel Core i7 860
      • Memory:
      • 4x2GB GEiL PC17000
      • Storage:
      • 3x1000GB, 2x500GB (RAID1), 1x2TB
      • Graphics card(s):
      • GTX 470
      • PSU:
      • Corsair HX700
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Win 7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311, Dell 2005FPW
      • Internet:
      • VM 30Mb
    Quote Originally Posted by yamangman
    150K? That's miniscule...
    To be clear, are we talking 150,000k, or 150k?
    Quote Originally Posted by Noni
    What the hell does "WTH" mean


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Firefox CPU usage and Flash plug-in insanity
    By Rys in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 10
    Last Post: 04-02-2010, 10:14 AM
  2. WMP not working
    By Rhyth in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 9
    Last Post: 30-01-2006, 07:23 PM
  3. CPU usage with the Guildwars Flash banner
    By jimbouk in forum HEXUS Suggestions
    Replies: 7
    Last Post: 22-09-2005, 05:42 PM
  4. WMP 10 - Weird Sound Problem
    By pickers in forum Software
    Replies: 2
    Last Post: 07-06-2005, 10:54 PM
  5. WMP and organizing My Music
    By chris123 in forum Software
    Replies: 2
    Last Post: 22-01-2005, 12:37 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •